Ukrainā sākusies vispārēja mobilizācija; ziņas par spēkiem Krimā pretrunīgas
Ukrainas presē izskanējusi pretrunīga informācija par Ukrainas armijas daļu stāvokli Krimā, ko kontrolē prokrieviskie spēki.
Pasaulē
2014. gada 2. marts, 12:37

Ukrainā sākusies vispārēja mobilizācija; ziņas par spēkiem Krimā pretrunīgas

Jauns.lv

Ukrainā izsludināta visu rezervistu mobilizācija valsts bruņotajos spēkos, svētdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrejs Parubijs. Tikmēr Ukrainas presē izskanējusi pretrunīga informācija par Ukrainas armijas daļu stāvokli Krimā, ko kontrolē prokrieviskie spēki.

Viņš teica žurnālistiem Kijevā, ka Valsts drošības un aizsardzības padome uzdevusi Aizsardzības ministrijai "iesaukt visus tos, kuri šobrīd ir vajadzigi bruņotajos spēkos visā Ukrainā", piebilstot, ka mobilizācijas nolūks ir "nodrošināt Ukrainas drošību un teritoriālo nedalāmību".

Jau vēstīts, ka Krievijas parlamenta augšpalāta Federācijas padome sestdien apmierināja Krievijas prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas bruņotos spēkus Ukrainas teritorijā.

Puses izplata pretrunīgu informāciju par Ukrainas armijas daļām Krimā

Ukrainas presē izskanējusi pretrunīga informācija par Ukrainas armijas daļu stāvokli Krimā, ko kontrolē prokrieviskie spēki.

Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs svētdien paziņoja par visu Ukrainas drošības struktūru pārņemšanu pussalas administrācijas kontrolē.

"Visi Krimas teritorijā esošie Ukrainas bruņotie spēki, visas armijas daļas ir bloķētas. Daļa no viņiem ir atbruņoti un liela daļa šodien pārgāja Krimas iedzīvotāju pusē," Krievijas aģentūrai "Interfax" apgalvoja Temirgalijeva.

Pēc viņa sacītā Krimas valdība savā kontrolē pārņēmusi arī Ārkārtas situāciju ministrijas un Ukrainas iekšējā karaspēka nodaļas un īpašo uzdevumu vienības.

"Krimas pašaizsardzības vienības" pārņēmušas arī visu Krimas lidlauku un lidostu teritorijas, sacīja Temirgalijevs.

Savukārt Ukrainas aizsardzības ministra vietas izpildītājs Arsēns Avakovs pavēstīja, ka Ukrainas bruņoto spēku un citu drošības struktūru daļas aplenkuši Krievijas karavīri, kas paziņojuši, ka viņu uzdevums ir pasargāt Ukrainas armiju "no ekstrēmistiem".

Turklāt visās Ukrainas armijas daļās Krimā "ieradušies sūtņi un militārpersonas no Krievijas Federācijas, kas izteikuši [Ukrainas karavīriem] piedāvājumus pieņemt Krievijas pilsonību un tūlīt pat saņemt Krievijas pasi. Piedāvājums izteikts bruņoto spēku augstākajai un vidējai virsniecībai", pavēstīja Avakovs.

Ukrainas robežsardze iepriekš ziņoja, ka Krievijas karavīri sākuši uzbrukumu Ukrainas jūras spēku mācību bāzei Sevastopolē. Pēc Ukrainas mediju ziņotā, Bāzei uzbruka aptuveni 300 cilvēki pilnā kaujas gatavībā īpašo uzdevumu vienības formās, taču armijas daļu nav izdevies ieņemt un karavīri atkāpušies.


BNS, LETA/ Foto: AFP/LETA, EPA/LETA