Jāni Pāvilu II ceļ svēto kārtā. Vai tiešām pelnīti?
Jāni Pāvilu II pieņemts vērtēt teju kā svēto, un viņu arī iecels šajā godā. Tomēr ir kritiķi, kas pāvestu vaino autoritārismā, diktatoru atbalstīšanā, vienaldzībā pret pedofilijas upuriem.
Pasaulē

Jāni Pāvilu II ceļ svēto kārtā. Vai tiešām pelnīti?

Jauns.lv

Mūžībā aizgājušo pāvestu Jāni Pāvilu II svētdien iecels svēto kārtā, tomēr ne visi ir vienisprātis par šādu soli.

Jāni Pāvilu II ceļ svēto kārtā. Vai tiešām pelnīti...

Līdz ar Jāni Pāvilu II svēto kārtā tiks iecelts arī pāvests Jānis XXIII. Viņi ir divi no mūsdienu katolicisma ietekmīgākajām figūrām, un viņu vienlaicīga iecelšana svēto kārtā tiek vērtēta kā mēģinājums samierināt konservatīvos un liberālos spēkus katoļu baznīcā.

Izskan kritika

Tomēr ne visi ir vienisprātis par Jāņa Pāvila II kanonizēšanu, norāda kustība „International Movement We Are Church” (IMWAC), pārmetot nelaiķa pāvestam garīgo autoritārismu un pārlieku lielu uzmanības pievēršanu hierarhiskajai kontrolei, kas, kopā ņemot, esot atstājusi maz vietas baznīcas aprindās pastrādāto bērnu seksuālo izmantošanas gadījumu izmeklēšanai un upuru atbalstam.

“Pāvests Jānis Pāvils II bija lielu pretrunu pāvests. Viņa traģēdija slēpjas pretrunā starp viņa uzticību reformai un dialogam pasaulē un viņa atgriešanos pie autoritārisma,” teikts IMWAC paziņojumā.

Franču mūķene Marī Simona-Pjēra negaidot atlaba no Pārkinsona slimības, un šis brīnums piedēvēts Jānim Pāvilam II.
Franču mūķene Marī Simona-Pjēra negaidot atlaba no Pārkinsona slimības, un šis brīnums piedēvēts Jānim Pāvilam II.

Jānim Pāvilam II, kurš izpelnījies atzinību par komunisma sabrukuma veicināšanu Austrumeiropā, pārmesta Latīņamerikas labējā spārna diktatoru, tostarp Čīles vadoņa Augusto Pinočeta, atbalstīšana aukstā kara laikā.

Bīskapi, kam piedēvēti pārāk kreisi uzskati, aizstāti amatos ar ultrakonservatīviem garīdzniekiem, un disidentiski noskaņotie priesteri izslēgti no mācīšanas darba.

Tikmēr konservatīvākās kustības Latīņamerikā baudīja Vatikāna labvēlību. Viena no šādām kustībām bija Kristus leģions, kuru dibinājis Meksikas priesteris Marsjals Masjela. Tagad jau mirušais garīdznieks bija apsūdzēts semināra studentu un vismaz trīs bērnu seksuālā izmantošanā.

Masjela noziegumi pāvesta Jāņa Pāvila II laikā bija plaši zināmi, bet nekas netika darīts. Vēl vairāk, Vatikāns apstiprināja Kristus leģiona iekšējos statūtus, kuros aizliegts kritizēt kustības dibinātāju. Jāņa Pāvila II kritiķi uzskata, ka šis piemērs atspoguļo plašāku vienaldzību pret tūkstošiem bērnu seksuālās izmantošanas gadījumu katoļu baznīcā.

ASV bāzētā priesteru seksuālo noziegumu upuru atbalsta organizācija „The Survivors Network of Those Abused by Priests” paziņojusi, ka Jāņa Pāvila II iecelšana svēto kārtā ir aizvainojoša.

Floribeta Mora no Kostarikas apgalvo, ka viņa izdziedinājās no smadzeņu traumas pēc tam, kad sievietes ģimene aizlūdza par Jāņa Pāvila II piemiņu. Vatikāns to atzinis par otro brīnumu, kas nepieciešams, lai pāvestu atzītu par svēto.
Floribeta Mora no Kostarikas apgalvo, ka viņa izdziedinājās no smadzeņu traumas pēc tam, kad sievietes ģimene aizlūdza par Jāņa Pāvila II piemiņu. Vatikāns to atzinis par otro brīnumu, kas nepieciešams, lai pāvestu atzītu par svēto.

Jāņa Pāvila II pontifikāts bija tumšs periods arī Vatikāna bankai, kas bijusi apsūdzēta par naudas atmazgāšanu, saistību ar mafiju un politisko terorismu.

Vatikāna banka bija lielākā akciju turētāja privātajā „Banco Ambrosiano”, kas 1982. gadā bankrotēja, bet tās vadītāju Roberto Kalvi, dēvētu par Dieva baņķieri, atrada karājamies zem Blekfraieras tilta Londonā ar ķieģeļiem un vairākiem tūkstošiem dolāru kabatās. Viņa nāvi atzina par slepkavību.

Pāvesta brīnumdarbi

Katoļu baznīcā, lai personu ieceltu svēto kārtā, nepieciešami divi apstiprināti brīnumi. Pirmais brīnums, kas piedēvēts Jānim Pāvilam II, ir franču mūķenes Marī Simonas-Pjēras izdziedināšana no Pārkinsona slimības.

Otrais brīnums noticis 2011. gada 1. maijā dienā, kad Jāni Pāvilu II pasludināja par svētīgu. Kāda sieviete Kostarikā atlabusi pēc smadzeņu traumas, kad viņas ģimene sākusi lūgties mirušā pāvesta piemiņai.

Lai katoļu baznīca dziedināšanu atzītu par brīnumu, tai ir jābūt tūlītējai, neatgriezeniskai un tai nedrīkst būt zinātniska izskaidrojuma. Brīnumu var apstiprināt vienīgi Svēto kanonizācijas kongregācija.

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press, AFP/LETA