Krievijas armija sola no Ukrainas robežas karavīrus atvilkt 20 dienu laikā
Pēc NATO aplēsēm Ukrainas robežas tuvumā Krievija izvietoja 40 tūkstošus karavīru.
2014. gada 24. maijs, 11:02

Krievijas armija sola no Ukrainas robežas karavīrus atvilkt 20 dienu laikā

Jauns.lv

Krievijas armija no Ukrainas robežas tuvuma savās bāzēs atgriezīsies nākamo 20 dienu laikā atbilstoši Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumam, paziņoja Krievijas armijas ģenerālštāba komandieris Valērijs Gerasimovs.

"Karavīri tiek pārvietoti vilcienos un militārajās transportlidmašīnās. Tam būs nepieciešamas apmēram 20 dienas," viņa teikto citēja Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Gerasimovs noraidīja žurnālista pieļāvumu, ka karaspēka atvilkšana no Ukrainas robežas tuvuma varētu tikt pabeigta līdz 1.jūnijam.

Putins 19.maijā paziņoja, ka ir jāizbeidz militārās mācības reģionos Ukrainas robežas tuvumā, kur karavīri bija izvietoti kopš marta.

Krievijas rietumu un dienvidu reģionos bāzētie karavīri atgriezties no Ukrainas pierobežas sāka jau 19.maijā, žurnālistiem drošības konferencē Maskavā apgalvoja Gerasimovs.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens ceturtdien paziņoja, ka ierobežota Krievijas karavīru kustība pie Ukrainas robežas "varētu liecināt", ka notiek gatavošanās karaspēka atvilkšana.

Savukārt Gerasimovs uzstāja, ka karavīri nerada draudus Ukrainai.

"Krievijas draudu temats Ukrainas plašsaziņas līdzekļos pēdējā laikā tiek aktīvi atkārtots, lai vienkārši nobiedētu sabiedrību," viņš secināja.

Pēc NATO aplēsēm Ukrainas robežas tuvumā Krievija izvietoja 40 tūkstošus karavīru. Karavīru klātbūtne Ukrainas robežas tuvumā radīja lielas bažas pēc tam, kad Krievija martā anektēja Krimas pussalu un Ukrainas austrumos sacēlās prokrieviski separātisti. Rietumvalstis bažījās, ka šie karavīri ieies Ukrainas austrumos, lai atbalstītu turienes separātistus, savukārt Krievija uzstāja, ka tiek veiktas jau iepriekš plānotas mācības.

"Tās ir plānotas mācības, ko mēs veicam ik gadu" paskaidroja Gerasimovs.

"Destabilizējošu karavīru pulcēšanās Ukrainas robežas tuvumā trūkumu apstiprināja vairāk nekā desmit inspektoru grupas no NATO valstīm un Ukrainas, ko uzņēmām savā teritorijā," viņš piebilda.

BNS/Foto: AFP, LETA