Kara dēļ no savām mājām Ukrainā aizbēguši vismaz 230 tūkstoši cilvēku
Konfliktam eskalējoties, katru dienu bēgļu skaits palielinās.
2014. gada 25. jūlijs, 15:51

Kara dēļ no savām mājām Ukrainā aizbēguši vismaz 230 tūkstoši cilvēku

Jauns.lv

Kopumā 230 tūkstoši cilvēku bruņotā konflikta Ukrainas austrumos dēļ ir pametuši savas mājas, piektdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bēgļu lietu aģentūra (UNHCR).

UNHCR preses pārstāvis Dens Maknortons žurnālistiem Ženēvā teica, ka uz citiem reģioniem Ukrainā no konflikta zonas aizbēguši nepilni 100 tūkstoši cilvēku, bet vēl apmēram 130 tūkstoši šķērsojuši Krievijas robežu.

"Viņi lielākoties ir no Luganskas un Doņeckas apgabaliem. Pēdējās nedēļās šie skaitļi varētu būt auguši," viņš piebilda, norādot, ka jaunākie pieejamie dati ir par laiku līdz 18.jūlijam.

Ukrainas bruņotie spēki jau mēnešiem cīnās ar prokrieviskajiem separātistiem abos reģionos valsts austrumos. Abas puses viena otru apsūdz par civiliedzīvotāju nepasargāšanu no konflikta ietekmes.

"Ir dažādi drošības riski un dažādi iemesli, kādēļ cilvēki izlemj pamest savas mājas," norādīja Maknortons, kā galveno iemeslu lēmumam doties bēgļu gaitās minot bailes no nonākšanas konflikta krustugunīs.

Jūnija beigās UNHCR informēja, ka no konflikta aizbēgušo cilvēku uz citām vietām Ukrainā skaits ir 54 tūkstoši, bet uz Krieviju devušos cilvēku skaits tolaik bija 110 tūkstoši.

Ukrainas robežās patvērumu meklējuši vismaz 12 tūkstoši musulmaņu tatāru no Krimas pussalas, ko martā anektēja Krievija, kas gan nenogurstoši apgalvo, ka Ukrainā apdraudēti ir krievvalodīgie valsts iedzīvotāji. ANO cilvēktiesību eksperti ir atzinuši, ka tādām bažām ir maz pamata.

BNS, Foto: Reuters