Pasaulē
2014. gada 9. oktobris, 08:12

Rietumu sankciju skartie Krievijas pilsoņi varēs saņemt valsts kompensācijas

Jauns.lv

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome pirmajā lasījumā trešdien pieņēma pretrunīgi vērtēto likumu, kas paredz iespēju Rietumu sankciju skartajiem Krievijas pilsoņiem saņemt valsts kompensācijas.

Likumprojektu atbalstīja 233 deputāti, bet 202 bija pret. Likumprojekts jāpieņem vēl divos lasījumos un jāapstiprina augšpalātā Federācijas padomē, pirms Krievijas prezidents Vladimirs Putins varēs to parakstīt.

Likumprojekts paredz iespējas saņemt valsts kompensācijas tiem Krievijas pilsoņiem, kuru īpašumus ir arestējušas ārvalstu tiesas. Likumprojekts arī atļaus Krievijas tiesām konfiscēt ārvalstu aktīvus Krievijas teritorijā.

Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs iebilda pret likuma pieņemšanu, norādot, ka tas vēl vairāk pastiprinās jau tā lielo kapitāla aizplūšanu no Krievijas, jo likums nodrošinātu "budžeta apdrošināšanu" ārvalstīs esošajam īpašumam.

Likumprojekts ir iesaukts par "Rotenberga likumu" pēc ar Putinu saistītā uzņēmēja Arkādija Rotenberga vārda, kura Itālijā esošie īpašumi 32 miljonu eiro vērtībā septembrī tika arestēti.

Rietumu sankcijas ir noteiktas pret augsta ranga Krievijas amatpersonām un ar Putinu cieši saistītiem uzņēmējiem.

Starptautiskais Valūtas fonds ir aprēķinājis, ka šogad no Krievijas varētu aizplūst līdzekļi 100 miljardu dolāru vērtībā.

BNS