1dienas
23stundas
36minūtes
10sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Nepieņemami." Ukraina un Baltijas valstis nosoda ANO ģenerālsekretāra piedalīšanos BRICS samitā
foto: AP/ Scanpix
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs BRICS samitā.
Pasaulē

"Nepieņemami." Ukraina un Baltijas valstis nosoda ANO ģenerālsekretāra piedalīšanos BRICS samitā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ieradās uz Vladimira Putina rīkoto BRICS samitu. Viņa rīcību nosodīja Ukrainas sabiedrotie, ziņo “Euronews”.

"Nepieņemami." Ukraina un Baltijas valstis nosoda ...

ANO ģenerālsekretārs ieradās Kazanā, Krievijā, lai piedalītos BRICS samitā, kurā piedalās arī Ķīna un Irāna. 

"Šī ir nepareiza izvēle, kas neveicina mieru. Tā tikai kaitē ANO reputācijai," pirmdien platformā "X" paziņoja Kijivas Ārlietu ministrija, norādot, ka Gutērrešs bija atteicies piedalīties miera samitā Šveicē, uz kuru Ukrainas valdība viņu aicināja agrāk šogad.

Arī mūsu kaimiņi nosodīja ANO ģenerālsekretāra rīcību. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģi "X" raksta, ka Gutērreša iesaiste ir "nepieņemama”  (UNacceptable – Lietuvas ārlietu ministrs izcēla pirmos divus burtus, jo angliski "UN" ir ANO).

Igaunijas ārlietu ministrs Margus Tsahkna platformā “X” rakstīja: “Piedaloties Krievijas rīkotajā BRICS samitā, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs norāda uz Putina propagandistiskā režīma uzvaru. Nevajadzētu atgriezties pie darījumiem ar agresoru, kas Ukrainā izvērš asiņainu karu un klaji pārkāpj ANO statūti."

BRICS samits, kas nosaukts par godu pirmajiem dalībniekiem — Brazīlijai, Krievijai, Indijai, Ķīnai un Dienvidāfrikai, šogad uzņēma jaunus dalībniekus no Irānas, Ēģiptes, Etiopijas, Saūda Arābijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, un notiek Kazanā, Krievijā. 

Saskaņā ar Stjuarta Patrika, Kārnegi Starptautiskās miera fonda vecākā pētnieka, teikto, Gutērrešs varētu mēģināt panākt miera līgumu un apspriest BRICS valstīs izskanējušās bažas par starptautisko institūciju pārstāvniecību. Tomēr Patriks atzīmē, ka šāda rīcība “visticamāk netiks labi uztverta Rietumu galvaspilsētās."