27 gadu vecumā mirusi ukraiņu žurnāliste Viktorija Roščina, kuru 2023. gada vasarā sagūstīja krievu okupanti; viņas tēvu painformē tikai nepilnu mēnesi pēc meitas nāves
Viktorija Roščina (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē

27 gadu vecumā mirusi ukraiņu žurnāliste Viktorija Roščina, kuru 2023. gada vasarā sagūstīja krievu okupanti; viņas tēvu painformē tikai nepilnu mēnesi pēc meitas nāves

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Apcietinājumā Krievijā mirusi ukraiņu žurnāliste Viktorija Roščina, kura tika nolaupīta darba laikā okupētajos Ukrainas austrumos, ceturtdien paziņojusi Ukrainas amatpersona. Krievijas medojos vēsta, ka sieviete mirusi jau 19. septembrī, bet Krievijas Aizsardzības ministrija viņas tēvu informējusi tikai tagad.

27 gadu vecumā mirusi ukraiņu žurnāliste Viktorija...

Roščina, kurai šomēnes būtu apritējuši 28 gadi, pazuda pagājušā gada augustā pēc tam, kad bija devusies uz Krievijas kontrolēto Ukrainas austrumu daļu, lai sagatavotu reportāžu.

Tikai 2024.gada aprīlī viņas tēvs saņēma vēstuli no Krievijas Aizsardzības ministrijas, kurā tika apstiprināts, ka viņa atrodas apcietinājumā Krievijā. Viņas aizturēšanas apstākļi netika publiskoti, un nebija skaidrs, kur tieši viņa tiek turēta.

"Diemžēl informācija par Viktorijas nāvi ir apstiprinājusies," paziņoja Ukrainas karagūstekņu koordinācijas štāba pārstāvis. "Vēl ir pāragri runāt par nāves apstākļiem, mēs strādājam, lai tos noskaidrotu," viņš piebilda.

Krievijas izdevums "Mediazona" vēstīja, ka Roščina nomirusi pārvešanas laikā, kad tika transportēta uz Maskavu no cietuma Taganrogā, netālu no Ukrainas robežas. Savukārt "Insider" norādīja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ar 2. oktobri datētā vēstulē viņas nāves datumu norādījusi 19. septembri, bet viņas tēvs par meitas nāvi uzzinājis tikai tagad.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma okupētajās teritorijās aizturēti tūkstošiem ukraiņu, kas iestājas pret okupāciju, un daudzi no viņiem tikuši spīdzināti. Maijā Ukraina paziņoja, ka Krievijas gūstā atrodas vairāk nekā 20 ukraiņu mediju darbinieku un notiek sarunas par viņu atgriešanos.

Roščina rakstīja par karu Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada februārī, publicējot savus materiālus izdevumos "Ukrainskaja Pravda", "Hromadske" un "Radio Brīvība". 2022.gadā Starptautiskais sieviešu mediju fonds (IWMF) piešķīra viņai balvu par drosmi žurnālistikā.