"Tiešām fizikā?" Cilvēki sašutuši par izvēli piešķirt Nobela prēmiju fizikā par mašīnmācīšanās pamatu atklāšanu
foto: TT NEWS AGENCY/Scanpix
Šī gada Nobela prēmija fizikā piešķirta ASV zinātniekam Džonam Hopfīldam un viņa britu-kanādiešu kolēģim Džefrijam Hintonam par atklājumiem, kas padarījuši iespējamu mašīnmācīšanos.
Pasaulē

"Tiešām fizikā?" Cilvēki sašutuši par izvēli piešķirt Nobela prēmiju fizikā par mašīnmācīšanās pamatu atklāšanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šī gada Nobela prēmija fizikā piešķirta ASV zinātniekam Džonam Hopfīldam un viņa britu-kanādiešu kolēģim Džefrijam Hintonam par atklājumiem, kas padarījuši iespējamu mašīnmācīšanos, otrdien paziņojusi Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija. Sabiedrībai gan atšķīrās viedoklis par to, vai prēmija ir pelnīta.

"Tiešām fizikā?" Cilvēki sašutuši par izvēli piešķ...

Zinātnieki "izmantojuši statistiskās fizikas fundamentālos konceptus, lai izstrādātu mākslīgos neironu tīklus, kas darbojas kā asociatīvā atmiņa un atrod tendences lielos datu klāstos," norādīja Nobela fizikas komitejas priekšsēdētāja Elīna Monsa. Mašīnmācīšanās "kļuvusi pat mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļu, piemēram, seju atpazīšanā un valodu tulkošanā," piebilda Monsa.

Tikmēr daudzi steidzās apspriest, vai to patiešām var uzskatīt par sasniegumu fizikā. "X" platformā lietotājs Hesamation raksta: "Es varu iedomāties kā sāp fiziķiem". Lietotājs Andrew arī pauž neizpratni: "No fizikas uz mākslīgo intelektu. Tātad mēs patiešām dzīvojam simulācijā". Sedi raksta: "Šķiet, ka Nobela komiteja ir aizrāvusies ar populistiskām idejām nevis reāliem zinātniskiem sasniegumiem! Kādā veidā tas ir saistīts ar fiziku?!" Daudzi lietotāji komentēja tikai jautājumu: "Fizikā?". Cilvēki arī raksta, ka tas ir neizdevies joks.