Būt pensionāriem laukos: jauna tendence vai rūgta realitāte jauniešiem Ķīnā?
foto: IMAGO/CFOTO/Scanpix
Čili piparu raža Šenjanā, Ķīnā.
Pasaulē

Būt pensionāriem laukos: jauna tendence vai rūgta realitāte jauniešiem Ķīnā?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ķīnas Z paaudzes jaunieši un mileniāļi arvien biežāk dodas dzīvot uz laukiem, ja nespēj atrast darbu vai ir tikuši atlaisti. Daudzi no viņiem dokumentē savu dzīvi laukos sociālajos tīklos, dēvējot sevi par "pensionāriem", ziņo “CNBC”.

Būt pensionāriem laukos: jauna tendence vai rūgta ...

Ievērojams piemērs ir 22 gadus vecais Venzi Dada, kurš pārcēlās dzīvot bambusa būdiņā Guidžou provincē, meklējot vienkāršāku un jēgpilnāku dzīvi, prom no pilsētas steigas. Venzi ir strādājis dažādos darbos – auto remontā, būvniecībā un ražošanā. Vienā brīdī viņam apnika katru dienu darboties ar mašīnām, tāpēc viņš pameta darbu un atgriezās dzimtajā pilsētā. Viņš mēģināja atrast darbu tur, taču nekad nebija apmierināts ar piedāvājumiem.

"Laikam ejot, es arvien biežāk sāku aizdomāties par dzīves jēgu. Dzīve nav domāta tikai tam, lai rastu labklājību pilsētā. Miers laukos arī ir sava veida skaistums," viņš rakstīja savā “Douyin” profilā. “Douyin” ir līdzīga lietotne “ByteDance” piederošajam “TikTok”, vienīgi tā ir pielāgota Ķīnas tirgum. Kopš pārcelšanās Venzi bieži augšupielādē video savā “Douyin” kontā, kur rāda, kā viņš gatavo ēdienu, ievāc dārzeņus un uztur savu mājiņu kalnos.

Jauniešu bezdarba līmenis augustā sasniedza rekordlielu rādītāju – 18,8%, kas ir augstākais kopš decembra, kad tika ieviesta jaunā uzskaites sistēma. Jau jūlijā bezdarbs jauniešu vidū bija 17,1%.  Darba tirgū Ķīnā ir intensīva konkurence, un jau šogad darba tirgū ienāks 11,8 miljoni universitātes absolventu.

Absolventi nevēlas strādāt zemāk apmaksātos darbos, piemēram, kā piegādātāji vai pārvadātāji. Viņi labprāt meklē iespējas finanšu sektorā. Eksperti stāsta, ka jaunieši izvēlas sēdēt mājās ar vecākiem nekā strādāt darbu, kas viņiem neinteresē. Neskatoties uz kritiku par viņu izvēli “doties pensijā”, Z paaudzes jaunieši apgalvo, ka gatavojas labākai nākotnei. “To sauc par priekšlaicīgu gatavošanos pensijai, lai nākotnē varētu izbaudīt vecumdienas,” sacīja Venzi. Viņš ir novērojis, ka daži jaunieši ir pievērsušies e-komercijai un sociālajiem tīkliem, lai gūtu ienākumus, un uzskata, ka lauki ir ļoti labvēlīga vide šādai izvēlei.

Ir parādījusies tendence veidot "jauniešu pansionātus" kā vietas, kur jaunie cilvēki var atpūsties un pārdomāt savu dzīvi, taču eksperti norāda, ka šis fenomens drīzāk ir pagaidu izbēgšana nekā ilgtermiņa dzīvesveida maiņa. Eksperti uzskata, ka galu galā šie "pensijā devušies" jaunieši atgriezīsies atpakaļ uz pilsētu centriem.

Tēmas