Orbāna palīgs: Ungārija padotos, ja Krievija iebruktu valstī
foto: EPA/Scanpix
Ungārijs premjerministrs Viktors Orbāns.
Pasaulē

Orbāna palīgs: Ungārija padotos, ja Krievija iebruktu valstī

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna politiskais direktors Balāzs Orbāns apgalvo, ka ukraiņi, kuri cīnījās pret Krieviju, nomira "par velti". Viņš norādīja, ka, ja Ungārija būtu bijusi Ukrainas vietā, tā nebūtu uzsākusi cīņu pret agresoru.

Orbāna palīgs: Ungārija padotos, ja Krievija iebru...

Intervijā podkāstā Orbāns sacīja, ka katrai valstij ir tiesības izlemt savu likteni un ka līderiem jāuzņemas atbildība. Viņš izteica kritiku par Ukrainas rīcību, sakot, ka tas bija neapdomīgi, jo daudzi cilvēki gājuši bojā un teritorijas tika zaudētas.

Opozīcijas politiķi, tostarp Tisza partijas līderis Pēteris Maģars, aicinājuši Balāzu Orbānu atkāpties, uzsverot, ka viņa vārdi pazemojuši ungāru brīvības cīnītāju piemiņu. Bijušais premjerministrs Ferencs Džurčāņs arī izteicis bažas par Orbāna valdības nostāju, sakot, ka tā bez cīņas nodotu Ungāriju Krievijai.

Orbāns atsaucās uz 1956. gada revolūciju, kad Ungārija cīnījās pret komunistisko režīmu, un norādīja, ka valstij jābūt uzmanīgai attiecībā uz dzīvībām. Viņš uzsvēra, ka Ungārijas nostāja attiecībā uz Ukrainas-Krievijas karu ir skaidra: "Mēs neredzam jēgu šajā karā."