Igaunijas veselības ministre vēlas ierobežot viedtālruņu lietošanu skolās
foto: Shutterstock
Jaunais likums attieksies tikai uz pamatskolas skolēniem.
Pasaulē

Igaunijas veselības ministre vēlas ierobežot viedtālruņu lietošanu skolās

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Igaunijas veselības ministre Riina Sikkut (SDE) ir apņēmusies izstrādāt regulējumu, lai sākot no nākamā mācību gada pamatskolās tiktu ierobežota viedtālruņu izmantošana.

Igaunijas veselības ministre vēlas ierobežot viedt...

Jaunais likums attieksies tikai uz pamatskolas skolēniem. Ceturtdien preses konferencē Sikkut paziņoja: "Sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju mēs sākot no nākamā izstrādājam noteikumus, lai ierobežotu telefonu izmantošanu pamatskolās ārpus mācību stundām," informē ziņu medijs “ERR”.

Tomēr Izglītības un zinātnes ministres Kristinas Kallas (Eesti 200) padomnieks informēja ziņu mediju “ERR” drīz pēc Sikkut paziņojuma, ka valdība šo jautājumu vēl nav apspriedusi un vēl nav panākta vienošanās. Uzstājoties preses konferencē, Sikkut atsaucās uz veselības un garīgās veselības speciālistu aicinājumu, lūdzot valdībai sniegt skaidrus norādījumus, kā ierobežot viedtālruņu un citu ierīču izmantošanu ārpus nodarbību laika.

Ministre paskaidroja, ka viņa kopā ar Sociālo lietu ministriju un Izglītības ministriju strādā pie grozījumiem, kas attiecas uz darba vidi skolās. Sikkut sacīja: "Kā veselības ministre es ierosināju skaidri noteikt, ka no nākamā mācību gada pamatskolas skolēni nedrīkst izmantot viedierīces starpbrīžos. Tas ļautu skolēniem koncentrēties uz mācībām, bet starpbrīžos socializēties un kustēties, nevis pievērsties ekrāniem.”

Viņa piebilda, ka, lai gan digitālās prasmes ir jāapgūst, digitālie rīki nevar aizstāt visu. Tiks ierosināts, ka pamatskolas klašu skolēni mācību dienā nedrīkstēs pavadīt vairāk par divām stundām pie digitālajām ierīcēm. Sikkut uzsvēra, ka nodarbību laikā uzsvars jāliek uz mācībām, nevis skatīšanos ekrānā. Piedāvātos grozījumus drīz varēs apspriest arī sabiedrība. Sikkut mudināja skolas sākt ieviest regulējumu par viedierīču izmantošanas ierobežošanu pirms likums stājas spēkā.

Tēmas