Potenciāls Bībeles koks atdzīvojas no 1000 gadus vecas tuksneša sēkliņas
foto: Communications Biology
Pētnieki gandrīz 14 gadus audzēja koku no sēklas, kuru arheologi izraka alā 1980. gadu beigās.
Pasaulē

Potenciāls Bībeles koks atdzīvojas no 1000 gadus vecas tuksneša sēkliņas

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Zinātnieki ir izaudzējuši senu sēkliņu, kas 1980. gadu beigās atrasta alā Jūdejas tuksnesī. No sēkliņas izaudzis koks, kas, kā uzskata zinātnieki, varētu piederēt lokāli izzudušai sugai ar ārstnieciskām īpašībām, kura vairākas reizes pieminētas Bībelē.

Potenciāls Bībeles koks atdzīvojas no 1000 gadus v...

Pētnieki gandrīz 14 gadus audzēja šo koku no sēklas, kuru arheologi izraka alā 1980. gadu beigās. Šis koks, kuru nosauca par "Šebu", tagad sasniedz aptuveni 3 metru augstumu, un zinātnieki beidzot varēja to pilnībā aprakstīt. Turklāt viņi veica DNS, ķīmiskās un radioaktīvā oglekļa analīzes, kas sniedza jaunas norādes par koka izcelsmi, pausts žurnālā "Communications Biology" publiskotajā pētījumā.

Sēkla, no kuras izauga "Šeba", datēta ar laiku no 993. līdz 1202. gadam. Tā, iespējams, piederēja izzudušai koku populācijai, kas pastāvēja Dienvidlevantē — mūsdienu Izraēlas, Palestīnas un Jordānijas teritorijā, un ir pirmā šāda sēkla, kas atrasta šajā reģionā. 

Pētnieki uzskata, ka "Šeba" varētu būt saistīta ar Bībelē pieminēto “cori”, kas pieminēta Vecajā Derībā, Mozus, Jeremijas un Ecēhiēla grāmatā. “Cori”, kas dažkārt tulkots kā "balzams" vai "dziedinošie sveķi", ir sveķi, kas saistīti ar ārstnieciskām īpašībām.

Pētījumā zinātnieki identificēja "Šebu" kā piederīgu Commiphora ģintij, kurā ietilpst apmēram 200 mūsdienās zināmi augu veidi, un tā ir tuvu saistīta ar trīs Commiphora sugām, kas atrodamas Āfrikas dienvidos.

“Mēs uzskatām, ka šie atklājumi atbalsta mūsu otro hipotēzi — ka "Šeba", nezināma Commiphora suga ar unikālu ģenētisko pirkstu nospiedumu, varētu pārstāvēt izzudušu (vai vismaz reģionā izzudušu) taksonu, kas kādreiz bija sastopams šajā reģionā, kura sveķi "cori", kas minēti Bībeles tekstos, bija vērtīgi, saistīti ar dziedniecību, bet nebija aprakstīti kā smaržīgi," norāda pētījums.

"Šebas" atdzīvināšana sniedz ieskatu pagātnē un piedāvā solījumus nākotnei. Tiek uzskatīts, ka šis sens koks varētu nodrošināt vērtīgu ieskatu medicīnā un reģiona vēsturē.