"Nāves kapsula" izmantota sievietes nāvē – Šveices policija veic vairākas aizturēšanas
foto: AFP/Scanpix
Šveicē aizturēti vairāki cilvēki pēc "pašnāvības kapsulas" izmantošanas.
Pasaulē

"Nāves kapsula" izmantota sievietes nāvē - Šveices policija veic vairākas aizturēšanas

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Šveices policija ir saņēmusi ziņojumu, ka asistēta nāve, izmantojot “Sarco” kapsulu, notikusi Ziemeļšveicē. Šveices policija ir aizturējusi vairākas personas un sākusi krimināllietu saistībā ar 64 gadus vecas sievietes nāvi, izmantojot jauno "nāves kapsulu".

"Nāves kapsula" izmantota sievietes nāvē – Šveices...

"Sarco" kapsula, kas līdz šim nebija izmantota, ir paredzēta, lai persona, kas atrodas tās iekšpusē, varētu nospiest pogu, kas iepūš slāpekļa gāzi slēgtajā kamerā. Tiek uzskatīts, ka persona pēc tam aizmieg un nomirst no nosmakšanas dažu minūšu laikā.

Policija paziņoja, ka prokuratūru informējusi kāda advokātu firma, ka asistēta pašnāvība, izmantojot "Sarco" kapsulu, notikusi pirmdien netālu no meža būdas Mērihausenā, Ziemeļšveicē. "Tika aizturētas vairākas personas," un prokuratūra uzsākusi izmeklēšanu par aizdomām par mudināšanu un līdzdalību pašnāvībā.

Nīderlandes laikraksts ziņoja, ka policija ir aizturējusi vienu no tās fotogrāfiem, kurš vēlējās uzņemt "Sarco" izmantošanas fotogrāfijas.

"Exit International," asistētas pašnāvības grupa, kas bāzēta Nīderlandē, paziņoja, ka tā ir izstrādājusi 3D drukāto ierīci, kuras izstrāde izmaksājusi vairāk nekā 1 miljonu ASV dolāru. Paziņojumā grupa norādīja, ka kāda sieviete no ASV rietumiem, kurai bijuši "smagi imūnsistēmas traucējumi", nomira pirmdien pēcpusdienā netālu no Vācijas robežas, izmantojot "Sarco" ierīci.

Florians Villets, "The Last Resort" līdzpriekšsēdētājs, bija vienīgā persona, kas bija klāt, un viņš aprakstīja sievietes nāvi kā "mierīgu, ātru un cienīgu," piebilda grupa.

Dr. Filips Nīčske, Austrālijā dzimušais ārsts, kurš stāv aiz "Exit International", iepriekš bija teicis, ka viņa organizācija ir saņēmusi padomus no Šveices juristiem, ka "Sarco" izmantošana būs legāla valstī.

"Exit International" paziņojumā Dr. Nīčske sacīja, ka viņš ir "priecīgs, ka Sarco darbojās tieši tā, kā bija paredzēts... “sniedzot izvēles iespēju, bez narkotikām, mierīgu nāvi personas izvēlētajā laikā."

Šveices likumi atļauj asistētu pašnāvību, ja persona izdara pašnāvību bez "ārējas palīdzības" un tie, kas palīdz, to nedara ar "pašlabuma motīviem." Šveice ir viena no retajām valstīm pasaulē, kur ārzemnieki var legāli beigt savu dzīvi. Tā ir mājvieta vairākām organizācijām, kas palīdz cilvēkiem to izdarīt.

Tomēr daži politiķi apgalvo, ka likums ir neskaidrs, un mēģina novērst juridiskās nepilnības. Veselības ministre Elizabete Baume-Šnaidere norādīja, ka "Sarco" izmantošana varētu nebūt legāla. "Viena no problēmām ir tā, ka tas neatbilst produkta drošības likuma prasībām, un tāpēc to nedrīkst laist tirgū," viņa teica Šveices parlamentā. "Otra problēma ir tā, ka slāpekļa izmantošana šādi neatbilst ķīmisko vielu likuma mērķa noteikumiem."