"Pārstājuši ļauties kodoldraudiem," Putins meklē jaunu veidu, kā "spiest" uz Rietumiem
foto: Vyacheslav Prokofyev/Kremlin Poo/Planet Pix via ZUMA Press Wire/Shutterstock/ Vida Press
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2024. gada 20. augustā Čečenijas Republikā skatās Ukrainā sagūstīto ārvalstu ieroču ekspozīciju.
Pasaulē

"Pārstājuši ļauties kodoldraudiem," Putins meklē jaunu veidu, kā "spiest" uz Rietumiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kremlī sākuši apzināties, ka Rietumi pārstājuši ļauties Krievijas prezidenta Vladimira Putina kodoldraudiem, jo Rietumvalstis pastāvīgi šķērso Maskavas "sarkanās līnijas", "The Washington Post" pastāstījuši Krievijas ierēdņi.

"Pārstājuši ļauties kodoldraudiem," Putins meklē j...

"Kodoldraudu ir kļuvis vairāk. Imunitāte pret šādiem paziņojumiem jau ir izstrādājusies, un tie nevienu nebiedē, laikrakstam sacījis viens no sarunu biedriem. Pēdējo reizi Putins piedraudējis Rietumiem ar atbildes pasākumiem, ja Ukrainas sabiedrotie atļaus Kijivai sist ar Rietumu ieročiem Krievijas teritorijas iekšienē. Viņš norādīja, ka tas nozīmēs iestāšanos NATO karā, taču par iespējamo kodolieroču izmantošanu noklusēja, raksta "The Moscow Times".

Kodolatbilde ir "vismazāk iespējama" no scenārijiem, jo "tā tiešām izraisīs neapmierinātību Krievijas partneru vidū globālajos dienvidos, kā arī tāpēc, ka acīmredzot no militārā viedokļa tā nav īpaši efektīva", sacīja Krievijas akadēmiķis, kuram ir ciešas saites ar augsta ranga Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Pēc viņa teiktā, diskusija par potenciālo kodolieroču pielietošanu pārspīlē šāda eskalācijas tipa draudus, turklāt ir alternatīvu nenovērtēšana. "Tā kā Rietumiem ir globāla militārā infrastruktūra... var atrast daudzus ievainojamus punktus," norādīja Krievijas akadēmiķis.

Putins pēta vairākus variantus, lai noturētu Rietumu atbalstu Ukrainai un mēģinātu vētīt savas "sarkanās līnijas", saka Francijas politiskās konsultāciju kompānijas "R-Politik" dibinātāja Tatjana Stanova. "Ir varianti, kurus viņš nevēlas piemērot, bet ir varianti, kurus viņš ir gatavs izskatīt jau šodien," viņa norādīja. Turklāt, pēc viņas teiktā, Krievijas prezidents var uzskatīt kodolieročus par "sliktāko variantu visiem, arī sev".

Kodoltrieciens vai tiešs uzbrukums NATO teritorijai tiks izskatīts tikai tad, ja "Putins jutīs draudus Krievijas pastāvēšanai tās pašreizējā izskatā, kad viņš uzskatīs, ka citas izejas nav", saka Stanova. "Šādā situācijā Rietumiem ir jāiet daudz tālāk nekā tam, ko viņš apspriež tagad,: piebilda politoloģe. Kā atbildi Rietumiem uz "sarkano līniju" šķērsošanu Kremlis var atbildēt ar diversijas operācijām pret rietumvalstu militārajiem objektiem, tostarp ar marionešu grupējumu, piemēram, husīti Jemenā, palīdzību, saka Londonas Karaliskās koledžas militāro pētījumu goda profesors Lorenss Frīdmans.

"Viņš [Putins] nevēlas, lai situācija pāraugtu kaut kādā dramatiskā vai radikālā, kodolieroču vai tiešas kaujas darbības nozīmē starp mūsu karaspēku un viņa karaspēku, bet [tas] nenozīmē, ka nenotiek nekas nopietns," sacīja Frīdmans.

Pēc viņa teiktā, Putina kodoldraudi ir apzināti divdomīgi. "Tas ļauj mums veidot mūsu pašu interpretācijas, un cilvēki interpretē ļaunāko," skaidroja profesors. Tā kā šīs pieejas efektivitāte samazinās, Putins vēl nav izdomājis, ar ko to aizstāt, saka Stanova. Pēc viņas teiktā, "neviens nesaprot", kādu atbildi galu galā izvēlēsies Krievijas prezidents. "Es domāju, ka arī Putins nesaprot," secināja politoloģe.