Arī šī nedēļa Centrāleiropas valstīm, tostarp Vācijai, Polijai, Čehijai, iesākusies ar būtiskām plūdu radītām sekām. Polijā miruši pieci, bet Čehijā - pagaidām viens.

Centrāleiropa turpina cīņu ar lieliem plūdiem

Arī šī nedēļa Centrāleiropas valstīm, tostarp Vācijai, Polijai, Čehijai, iesākusies ar būtiskām plūdu radītām sekām. Polijā miruši pieci, bet Čehijā ...

Pasaulē
2024. gada 16. septembrī, 15:51

Centrāleiropā vētras izraisītie plūdi turpina laupīt cilvēku dzīvības

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Smagākie plūdi Centrāleiropā pēdējo 20 gadu laikā turpina radīt postījumus un paņēmuši vismaz 15 cilvēku dzīvības, skarot valstis no Austrijas līdz Rumānijai. Kamēr dažās teritorijās varas iestādes sāk apkopot zaudējumus, citur iedzīvotāji gatavojas jaunām plūdu vilnim.

Centrāleiropā vētras izraisītie plūdi turpina laup...

Arī šī nedēļa Centrāleiropas valstīm, tostarp Vācijai, Polijai, Čehijai, iesākusies ar būtiskām plūdu radītām sekām. Polijā miruši pieci, bet Čehijā - pagaidām viens.

Nedēļas nogales laikā Polijas un Čehijas robežzonas piedzīvoja spēcīgas lietusgāzes, kas applūdināja vairākas pilsētas, izraisot tiltu sabrukšanu, automašīnu bojājumus un cilvēku evakuāciju. Polijas valdība izsludinājusi dabas katastrofu un piešķīrusi 1 miljardu zlotu (233 miljonus dolāru), lai palīdzētu plūdu skartajiem.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks paziņoja, ka sadarbojas ar citu valstu līderiem, lai lūgtu palīdzību no Eiropas Savienības. Polijas Klodzko pilsētas mērs norādīja, ka ūdens līmenis ir sācis kristies, taču pusei pilsētas joprojām nav elektrības, un iedzīvotājiem trūkst ūdens un pārtikas.

Tikmēr Čehijā un Rumānijā iedzīvotājiem nākas cīnīties ar plūdu sekām. Daudzās pilsētās applūdušas mājas, un vairākas infrastruktūras vienības, tostarp slimnīcas un ķīmiskie rūpnīcas, ir slēgtas. Cilvēki ir zaudējuši visu, kas viņiem bija, dažiem pat palikušas tikai drēbes, kas bija mugurā.

Pēdējo trīs dienu laikā Jesenīkā, Čehijas Republikā, ir nolijis aptuveni 435 mm lietus, kas izraisījis ārkārtas situāciju valstī.

Plūdi Čehijā, 2024. gada 15. septembris

Pēdējo trīs dienu laikā Jesenīkā, Čehijas Republikā, ir nolijis aptuveni 435 mm lietus, kas izraisījis ārkārtas situāciju valstī. Meteorologi norāda, ...

Lai gan dažās vietās ūdens līmenis samazinās, citviet tas vēl pieaug. Polijā evakuēti vairāki ciemati, un lielākās pilsētas, tostarp Vroclava, gatavojas plūdu maksimumam. Slovākijas un Ungārijas galvaspilsētas arī gatavojas plūdiem, jo Dunava turpina celties. Austrijā, kur nakts laikā plūdi bija nedaudz mazinājušies, tiek gaidīta jauna lietusgāžu vilnis.

Lejasaustrijas province pasludināta par "katastrofu zonu".

Plūdi Austrijā, 2024. gada 15. septembris

Lejasaustrijas provinces gubernatore Johanna Mikla-Leitnere stāsta, ka, sūknējot kādas ēkas applūdušo pagrabu, bojā gājis kāds ugunsdzēsējs. Viņa norādīja, ka visa ...

Glābēji, karavīri un vietējās varas iestādes visā reģionā turpina cīnīties ar plūdu sekām un palīdzēt iedzīvotājiem, kas cietuši šajā dabas katastrofā.