Navaļnija komanda apgalvo, ka uzbrukumu Volkovam Viļņā pasūtījis uzņēmējs Leonīds Ņevzļins
foto: REUTERS/SCANPIX
2024. gada martā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā uzbrukts krievu opozicionāram Leonīdam Volkovam, kurš vadīja nesen kolonijā nomocītā Alekseja Navaļnija izveidoto Korupcijas apkarošanas fondu.
Pasaulē
2024. gada 13. septembrī, 12:18

Navaļnija komanda apgalvo, ka uzbrukumu Volkovam Viļņā pasūtījis uzņēmējs Leonīds Ņevzļins

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Mirušā Krievijas opozicionāra Alekseja Navalnija līdzgaitnieki apgalvo, ka ir saņēmuši uzņēmēja, bijušā naftas uzņēmuma Jukos augstākā līmeņa vadītāja Leonīda Ņevzļina elektronisko saraksti. No tās izriet, ka Ņevzļins bija uzbrukuma politiķim Leonīdam Volkovam, kas notika Viļņā 2024. gada martā, pasūtītājs, informē Rīgā bāzētais tīmekļa medijs “Meduza”.

Navaļnija komanda apgalvo, ka uzbrukumu Volkovam V...

Tāpat Ņevzļins, kā noskaidroja Korupcijas apkarošanas fonds (KAF) no viņa sarakstes, bija saistīts ar uzbrukuma organizēšanu fonda direktoram Ivanam Ždanovam Ženēvā un ekonomista Maksima Mironova sievai Aleksandrai Petračkovai Argentīnā.

Pēc KAF vadītājas Marijas Pevčihas teiktā, piedāvājumu pastāstīt par uzbrukumu Volkovam viņi saņēmuši uz fonda kopējo pasta adresi. Sarunā ar Pevčihu šīs informācijas avots nodēvēja sevi par Andreju Matusu. Pēdējos trīs gadus, pēc Matusa vārdiem, viņš strādā bijušā Jukos līdzīpašnieka Mihaila Hodorkovska labā. Ņevzļins bija Jukos viceprezidents, un pats Hodorkovskis viņu dēvē par vienu no tuvākajiem sabiedrotajiem un draugiem.

foto: AP/Scanpix
Vieta Viļņā, kur uzbruka Volkovam.
Vieta Viļņā, kur uzbruka Volkovam.

Ņevzļina saraksti Matuss nodeva Volkovam un Ždanovam personīgas tikšanās laikā Melnkalnē. Palīdzību šīs sarakstes pārbaudē sniedza žurnālists Mihails Maglovs un pētnieks Hristo Grozevs. Viņi ir pārliecināti, ka sarakste ir autentiska.

"Sākotnējais plāns, kā izriet no sarakstes, bija nolaupīt Volkovu Lietuvā un nogādāt viņu uz Krieviju, kur viņu nodotu Krievijas doršības dienestiem.

12. martā Leonīdam Volkovam uzbruka pie viņa mājas Viļņā. Kad politiķis tur ieradās ar automašīnu, viņam uzbruka nezināms cilvēks, kurš izsmidzināja piparu gāzi un sāka sist Volkovu ar āmuru. Pēc uzbrukuma politiķis tika nogādāts slimnīcā ar lauztu roku un daudziem kājas sasitumiem.

Tomēr, kā Matuss pastāstīja KAF darbiniekiem, Ņevzļins nebija apmierināts ar to, ka Volkovs nebija piekauts pietiekami smagi. “Jūs viņu tā piekāvāt, ka es pats varētu to izdarīt. Man vajadzēja, lai viņš visu mūžu vairs nevarētu celt galvu, bet jūs viņam tikai pāris zilumus uztaisījāt,” tā Matuss citēja Ņevzļina vārdus. Pēc Matusa teiktā, Ņevzļinam bija jāmaksā 250 tūkstoši dolāru par uzbrukumu, no kuriem 150 tūkstoši bija paredzēti izpildītājiem. Taču, kā apgalvo Matuss, nauda netika samaksāta.

Papildus uzbrukumam Volkovam, kā apgalvo KAF, Ņevzļins bija iesaistīts arī uzbrukumā Ivanam Ždanovam Ženēvā 2023. gada jūnijā un ekonomista Maksima Mironova sievai Aleksandrai Petračkovai Argentīnā 2023. gada 1. septembrī. Sarakste liecina, ka uzbrukuma iemesls Petračkovai bija Mironova ziņojumi, kuros viņš kritizēja Ņevzļinu un Hodorkovski.

foto: REUTERS/SCANPIX
Leonīds Nevzļins un toreizējais Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu 2009. gadā. Ņevzlins ir miljardieris un Izraēlas pilsonis.
Leonīds Nevzļins un toreizējais Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu 2009. gadā. Ņevzlins ir miljardieris un Izraēlas pilsonis.

Navalnija līdzgaitnieki atzīmē, ka viņiem palika neskaidri Matusa motīvi. Pēc tikšanās ar Volkovu un Ždanovu viņš solīja nosūtīt viņiem, tostarp, audioierakstu no savas sarunas ar Ņevzļinu, ko viņš spēlēja tikšanās laikā. Taču pēc tam Matuss pārtrauca saziņu. 'Viņš ātri saprata, ka viņam neizdosies pārdot mums visus šos materiālus — mums vienkārši nav tik daudz naudas, cik viņam vajadzīgs,' raksta FBK. 6. septembrī Ņevzļina saraksti publicēja RT kanāls, apgalvojot, ka to ieguva no kāda 'opozīcijas avota' Lietuvā. RT sarunu biedrs norādīja, ka Bļinovs viņam šo saraksti nodevis, baidoties par savu dzīvību, jo draudēja Ņevzļina cilvēki.

Sarunā ar KAF Ņevzļins noliedz savu iesaisti jebkādos uzbrukumos. “Es neesmu pasūtījis Volkovu, neesmu pasūtījis Mironovu, neesmu pasūtījis nevienu koridoru.” Telegram kanālam Sota Ņevzļins sacīja, ka viņam nav saistības ar uzbrukumiem cilvēkiem un apsolīja sniegt plašāku komentāru vēlāk, kad iepazīsies ar materiālu.

Hodorkovskis pēc KAF izmeklēšanas publicēšanas sacīja, ka viņam nav zināma nekāda informācija par uzbrukumiem Volkovam, Ždanovam un Petračkovai, izņemot to, kas bija publicēta atklātajos avotos.