Teherāna vairs nebūs Irānas galvaspilsēta? Irānas prezidenta aicinājums izraisa asas debates
foto: ZUMAPRESS.com
Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns
Pasaulē

Teherāna vairs nebūs Irānas galvaspilsēta? Irānas prezidenta aicinājums izraisa asas debates

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns vēlas pārcelt valsts galvaspilsētu no Teherānas uz valsts dienvidiem pie Persijas līča, vēsta vietējie mediji.

Teherāna vairs nebūs Irānas galvaspilsēta? Irānas ...

Viņš uzskata, ka Teherāna, kas atrodas Irānas ziemeļos un ir otrā lielākā Tuvo Austrumu pilsēta pēc Ēģiptes galvaspilsētas Kairas,  nespēs palikt valsts galvenā pilsēta ekonomisku apsvērumu dēļ. 

"Mums nav citas izvēles, kā pārvietot valsts politisko un ekonomisko centru tuvāk dienvidu ūdeņiem," paziņojis Pezeškiāns, apmeklējot infrastruktūras projektus. Prezidents norādījis, ka turpmākā attīstības tendence Teherānā ir neilgtspējīga, īpaši ņemot vērā ūdens trūkumu pilsētā.

Prezidents uzsvēra, ka izejvielu pārvadāšana no dienvidiem uz valsts centru apstrādei un pēc tam gatavo izstrādājumu nosūtīšana atpakaļ uz dienvidiem eksportam ir neefektīva. "Tas nopietni samazina mūsu konkurētspēju," paziņoja Pezeškiāns.

Pezeškjana izteikumi ir atjaunojuši ilgstošas diskusijas par Irānas plašās galvaspilsētas nākotni, kurā dzīvo aptuveni 12 miljoni cilvēku un kas cīnās ar gaisa piesārņojumu, ūdens trūkumu un zemes nosēšanos.

"Teherāna kā valsts galvaspilsēta saskaras ar problēmām, kurām mums nav risinājuma, izņemot pārvadības centra pārvietošanu," prezidenta teikto citē Irānas ziņu aģentūra "Fars". "Ūdens trūkums, zemes nosēšanās, gaisa piesārņojums un līdzīgas problēmas ir tikai pastiprinājušās, turpinoties līdzšinējai politikai un rīcībai,” viņš sacīja, uzsverot decentralizācijas nozīmi un ierosinot, lai valdības amatpersonas rādītu piemēru. "Mēs nevaram vienkārši sēdēt Teherānā un teikt cilvēkiem pārcelties. Mums jāpārvietojas pirmiem, un cilvēki sekos."

Tomēr nebūt ne visi šo priekšlikumu uztvēruši ar sajūsmu. Teherānas bijušais mērs Golamhoseins Karbaši apšaubīja prezidenta idejas praktiskumu. "Kurp jūs vēlaties doties?" viņš retoriski jautāja intervijā vietējiem medijiem "Asr Iran". Viņš norādīja uz iepriekšējiem pētījumiem par to, ka valstis, kas pārcēla savas galvaspilsētas, cieta no ievērojamām izmaksām un bieži vien vienas problemātiskās pilsētas vietā ieguva divas. Galvaspilsētas pārcelšanas vietā viņš ierosina vienmērīgi pa valsti izvietot valdības iestādes. Līdzīgi izteicies arī Teherānas pilsētas padomes priekšsēdētājs Mehdi Čamrans.

Tēmas