Pasaulē
2024. gada 4. septembrī, 16:38

Atklāts Krievijas lielākais noslēpums: kā dzīvo Vladimira Putina un olimpiskās čempiones Alinas Kabajevas dēli? Daudzus tas pārsteigs!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kā zināms, Krievijas diktatora Vladimira Putina privātā dzīve ir viens no galvenajiem valsts noslēpumiem, gadiem ilgi pat nebija īstas pārliecības, cik viņam ir “likumīgo bērnu”, bet pēc šķiršanās no sievas Ludmilas pastāvīgi klīda runas par viņa jauno “ģimeni” ar bijušo vingrotāju Alinu Kabajevu un viņu bērniem. Oficiāli šajā jautājumā valda kapa klusums, taču izdevums "Dosjē” publicējis plašu pētījumu gan par viņa neoficiālajiem dēliem, gan par viņu ikdienu.

Atklāts Krievijas lielākais noslēpums: kā dzīvo Vl...

Taču vispirms neliela atkāpe. Oficiāli laulībā (1983-2014) ar Ludmilu Škrebņovu, vēlāk Putinu, Kremļa saimniekam ir divas meitas — 1985. gadā dzimusī Marija Voroncova un 1986. gadā dzimusī Katerina Tihonova. Tiesa, tēvs ilgi negrasījās viņas publiski atzīt par savām, viņas nodēvējot par “šīm sievietēm”. Savukārt izdevums “Projekt” apgalvoja, ka 2003. gadā kāda studente Svetlana Krivonogiha viņam dzemdējusi meitu Jeļizavetu, bet jau 2000. gadā pēc universitātes pabeigšanas šī jauniete pēkšņi kļuva par multimiljonāri, savu daudzos ieguvumu klāstā kļūstot par 2,8 procentu īpašnieci Putina drauga Jurija Kovaļčuka vadītajā bankā “Rossija”. Jāpiebilst, ka Rietumos sankcijas noteiktas ne tikai pret Putina oficiālajiem ģimenes locekļiem, bet arī Svetlanu Krivonogihu.

Tomēr galvenās runas jau gadiem ilgi bijušas par Putina attiecībām ar 2004. gada olimpisko čempioni vingrošanā Alinu Kabajevu. 2008. gada 12. aprīlī laikrakstā “Moskovskij korespondent” pat tiks publicēts raksts par Putina gaidāmajām kāzām ar 1983. gadā dzimušo Kabajevu. Viņas pārstāvis paziņoja, ka Kabajeva šo ziņu nekomentēs, bet 18. aprīlī Putins vizītes laikā Sardīnijā paziņoja, ka publikācijā “nav neviena patiesa vārda”. Vēl vairāk, “es vienmēr slikti izturējos pret tiem, kuri ar kaut kādu gripainu degunu un ar savām erotiskajām fantāzijām lien svešā dzīvē,” piedraudēja Putins — un, tavu brīnumu, jau 10 dienas pēc šķietami nevainīgās publikācijas laikraksts tika slēgts, bet pašas Kabajevas karjera un bagātība uzšāvās gaisā kā raķete, viņa kļuva par Valsts domes deputāti (2007-2014), no 2014. gada ir holdinga “Nacionaļnaja media gruppa” direktoru padomes priekšsēdētāja, kopš 2016. gada vada “Sport-Ekspress” direktoru padomi.

2013. gadā jau Rietumu izdevumos “New York Post” un “Paris Match” apcerēja Putina un Kabajevas romānu, francūžiem pat uzdodot jautājumu “Alina Kabajeva — Krievijas otrā lēdija?” Savukārt Šveices laikraksts ‘Tages-Anzeiger” vēstīja, ka Kabajevai ir divi dēli no Putina. Pirmais dzimis 2015. gadā Šveicē, bet otrais (citās versijās dvīņi) pasaulē nāca 2019. gadā Maskavā. Pēc Krievijas invāzijas Ukrainā arī pret Kabajevu Rietumi noteica sankcijas, viņu uzskatot par personu, kurai ir “tuvas attiecības ar Putinu”.

Kaut gan par Putina dēliem runas klīdušas jau sen, par to, kā viņus sauc, nemaz nerunājot par viņu ikdienu praktiski nekas nebija publiski zināms. Tagad “Dosjē” paver Kremļa rūpīgi sargātā noslēpuma plīvuru.

Bijusī mākslas vingrotāja Alina Kabajeva, kas medijos ne vienreiz vien pieminēta kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamā mīļākā

Krievijas domes deputāte, Putina varbūtējā mīļotā Alina Kabajeva

Bijusī mākslas vingrotāja Alina Kabajeva, kas medijos ne vienreiz vien pieminēta kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamā mīļākā

Vispirms jau — kā viņus sauc? Izrādās, ar oriģinalitāti Kremļa saimnieks nesirgst, saviem dēliem piešķirot visparastāko krievu vārdu (Ivans) un savējo (Vladimirs). Otrā vārda izvēle šķiet savāda, ņemot vērā, ka paša Putina tēva vārds arī ir Vladimirs, tātad sanāk jau divi Vladimiri Vladimiroviči, un prātā nāk senais jociņš, ka Krievijas pilsētu Vladimiru nolemts pārdēvēt par Vladimiru Vladimiroviču.

Arī dēlu ikdiena savā ziņā ir līdzīga tēvam: sterila vide, totāla apsardze, apkārt dažādas profesijas sulaiņu bars.

Alina Kabajeva publiskos pasākumos

Olimpiskā čempione mākslas vingrošanā Alina Kabajeva dažādos pasākumos.

Kāda tad ir šo publiski neatzīto un rūpīgi slēpto Putinas mantinieku dzīve? “Viņus nevar atrast valsts datu bāzēs, kopš bērnības viņiem ir piesegšanas dokumenti, kurus galvenokārt izgatavo izlūkiem un valsts aizsargātajiem cilvēkiem. Viņu dzimšanas datumus zina tikai tuvākie radinieki. Viņi nelido parastajos reisos, viņiem ir atsevišķas lidmašīnas. Viņi neapmeklē bērnudārzus un skolas, viņiem nolīgst guvernantes. Viņi dzīvo rezidencēs FSO (Federālais apsardzes dienests, kas nodarbojas ar valsts augstāko amatpersonu apsardzi — red.) apsardzībā, brauc ar jahtām un ceļo bruņuvilcienā, gandrīz nesazinās ar vienaudžiem un reti redz tēvu. Viņi — Vladimira Putina dēli,” teikts “Dosjē” ziņojumā.

Publikācijā norādīts, ka atrasti vairāki vecākā dēla Ivana fotoattēli, taču nepublicē ne tos, ne citu informāciju, kas varētu palīdzēt atpazīt bērnu. “Ivans Putins ir nepilngadīgais un neatbild par savu vecāku rīcību, bet viņa izskats pats par sevi nav sabiedrības intereses objekts. Taču sabiedrības interesi rada prezidenta bērnu dzīvesveids, jo to finansē valsts un Putina draugi, kas pelna uz budžeta rēķina.”

Pētījums balstās uz kādu informētu personu, kas dzīvo Putina rezidencēs un bieži redz viņa bērnus, kaut arī nekomunicē ar viņiem katru dienu. Šī persona piekrita atklāt Putina dēlu dzīves nianses, vēloties saglabāt anonimitāti.

Dzīve zelta krātiņā

Pats galvenais — diktatora neoficiālā ģimene dzīvo praktiskā izolācijā lepnās rezidencēs un praktiski tās pamet tikai tad, kad pārceļas uz citu rezidenci, bet kopš Covid-19 pandēmijas izolācija tikai pastiprinājusies.

“Ģimene dzīvo izolācijā,” — vēsta paziņojums vietnē "English Nanny" aģentūras mājaslapā. Uzņēmums nodrošina personālu turīgām Krievijas ģimenēm, starp klientiem ir arī Krievijas “Forbes” saraksta miljardieri. Šādi var nokļūt strādāt arī Putina ģimenē.

“Nonākt pie Vladimira Putina var burtiski no ielas: vakance tika publicēta atklātā pieejā, uz to varēja pieteikties jebkurš interesents. Piemēram, 2024. gada sākumā ģimenei tika meklēts angļu valodas skolotājs, kas dzīvotu kopā ar diviem zēniem, kuriem ir četri un astoņi gadi. Darbs — piecas dienas nedēļā, kopumā 60 stundas. Uzdevumos ietilpst “citu priekšmetu mācīšana" un pavadīšana ceļojumos. Alga — 7700 eiro mēnesī. Aģentūra precizē, ka tā jau sen sadarbojas ar šo ģimeni un jau ir atradusi angļu un vācu valodas skolotājus,” vēsta “Dosjē”.

Priekšroka tiek dota kandidātiem ar Dienvidāfrikas pasi. Potenciālajam darbiniekam jābūt gatavam iziet medicīniskos testus pirmo divu darba nedēļu laikā. Ģimenes teritoriju atstāt ir aizliegts. Protams, neiztiek bez divu nedēļu karantīnas.

Kādēļ Dienvidāfrika? Izrādās, jaunus kandidātus kļūst aizvien grūtāk atrast, un tos vāc no visdažādākajām angļu valodā runājošajām zemēm, bet pret ārzemnieku personālu ir aizdomu pilna attieksme, bet DĀR uzskata par draudzīgu valsti.

“Sludinājumu periodiski izņem no vietnes un pēc tam atkal publicē, mainās tikai bērnu vecums. Ģimenē pastāvīgi vajag jaunus skolotājus, kadru plūsma ir saistīta ar to, ka ar ģimeni nav vienkārši sadzīvot, saka avots no apkalpojošā personāla. Turklāt ārvalstnieku skaits, kas būtu gatavi strādāt Krievijā, īpaši pēc kara sākuma, nav liels, un daudzi ir dzirdējuši par stingrajiem izolācijas noteikumiem.”

Lielu slodzi rada ilgstošā atšķirtība no ģimenes. “Mūsu darbinieki ilgi nav bijuši mājās. Proti, nevis diennaktis, bet nedēļām ilgi šeit [Novoogarjovā] dzīvoja,” savulaik par darbu pandēmijas laikā izteicās FSO prezidenta drošības dienesta virsnieks Oļegs Mahaļins.

Kāda ir Ivana Vladimiroviča un Vladimira Vladimiroviča ikdiena?

Lai kā Kremļa saimnieks tagad vīpsnātu par Rietumu kultūru, tostarp par jaunākajai paaudzei domāto — “Šīs mūsdienu Rietumu multfilmas, tur visi šauj, lec un skrien, pēc pusstundas jau galva griežas. Kā bērni to iztur?” — vecākais dēls Ivans labprātāk skatās tieši “Disney” multfilmas un vecākos rada neapmierinātību, jo rotaļās tēlo šos varoņus. Tiesa, spēlēties viņam nākas galvenokārt vienatnē vai ar pieaugušajiem, kuri nepārtraukti atrodas blakus Putina dēliem. “Vecākus viņi redz tikai vēlu vakarā, bet vienaudžus — galvenokārt svētkos.”

Interesanta nianse — kaut gan Valdajā un ceļojumos bērni un personāls dzīvo tuvumā, un visas ēkas atrodas gājiena attālumā, neviens nepārvietojas kājām. “Brāļiem ir savas automašīnas ar šoferiem, bet skolotājiem un kalpotājiem ir atsevišķi transportlīdzekļi. Vēl vairāk, Valdajā dažiem darbiniekiem ir aizliegts staigāt pa teritoriju, visa pārvietošanās notiek tikai ar transportu,” teikts publikācijā.

Bērnus atved pie skolotājiem un auklītēm 8-9 no rīta, viņi kopā brokasto. Pēc tam 30-45 minūšu nodarbības, kam seko rotaļas. Valdajā bērnu rīcībā ir divi poniji, truši un sanbernārs, kuru uzrauga divi FSO kinologi. Vēl rotaļlietu klāstā ir iPad, ko izmanto arī videosakariem. Ap pusdienlaiku maltīte, tad diendusa, pēc tam nodarbības un sports. Pēc 8 vakarā viņus savāc šoferi, un bērni gandrīz uzreiz dodas gulēt.

Publikācijā norādīts, ka ar bērniem vienmēr nodarbojas vairāki angļu un vācu valodas skolotāji. Bez DĀR pilsoņiem, kuriem dod priekšroku kopš Ukrainas kara sākuma, līgumi noslēgti arī ar Lielbritānijas un Jaunzēlandes pilsoņiem. Kopumā svešvalodu pasniedzēji ne tikai apmāca bērnus, bet pavada ar viņiem praktiski visu dienu. “Atpūsties izdodas tad, kad bērnus savāc uz sporta, šaha vai mūzikas nodarbībām. Iespējams, vecāki pieļauj, ka bērni ies mātes pēdās un kļūs par profesionāliem sportistiem. Gandrīz katrā rezidencē ir sporta komplekss ar vingrošanas zāli un baseinu, bet reizēm arī ar hokeja laukumu. Ar bērniem nodarbojas profesionāli peldēšanas un sporta vingrošanas treneri. Piemēram, vecāko dēlu trenē bijušais vingrošanas izlases dalībnieks. Kaut gan Ivana Putina sekmes ir pieticīgas. Vienaudži, ar kuriem viņš periodiski uzstājas sacensībās, jau būtiski atšķiras no viņa fiziski un no tiesnešiem saņem augstākus novērtējumus,” raksta “Dosjē”.

Skolotāji un treneri gandrīz nemaz neuztur tiešus kontaktus ar Ivana un Vladimira vecākiem, ja kaut kas nepieciešams, viņi vēršas pie ģimenes palīgiem, kuri nodod vēstījumus vecākiem, stāsta informētā persona. Savukārt palīgi nodod ziņas no vecākiem — gan pateicību par padarīto, gan vēlmes. “Visbiežāk, apmēram reizi nedēļā mājskolotāji saņem vēstījumus no Olesjas [Fedina — red.], kas sevi uzdod par bērnu māti un personiski iepazīstas ar mājskolotājiem, kad viņus pieņem darbā. Patiesībā viņa ir īstās mātes Alinas Kabajevas māsīca. Daudz retāk, dažas reizes gadā pienāk vēstījumi no ģimenes. Informētā persona uzskata, ka šādā gadījumā tiek nāk no paša Vladimira Putina,” teikts publikācijā.

Gluži kā Kremļa diktatoram, arī bērniem ir personīgie pavāri, pirms pasniegšanas ēdienu vienmēr nogaršo personāls, produktu pārbaudei pastāv milzīgs dienests, bet vajadzības gadījumā izsauc pat laboratoriju. Katram puikam ir sava krūzīte, un, gluži kā tēvs, viņi dzer tikai no tās. Kopā ar viņiem vienmēr ir apsargi no FSO galvenās struktūrvienības — prezidenta drošības dienesta virsnieku klāsta. Tiesa, kā stāsta informētā persona, kad rezidencē paša Putina nav, drošības pasākumi ir krietni brīvāki, un teritorijā var pat ienākt, neuzrādot dokumentus, bet kalpotājiem neatņem mobilos telefonus.

Lai varētu spēlēties ar citiem bērniem, kuri reizēm rezidencē parādās, viņiem vispirms jāpavada divas nedēļas karantīnā.

Vakaros Putins spēlē ar Ivanu hokeju, un šim nolūkam Valdajā uzcelts hokeja laukums. Treniņi mēdz notikt bez Putina, un tad komandā ņem arī kādu no personāla, bet ja spēlē pats Putins, tad uz ledus ir tikai viņš, Ivans un FSO darbinieki, tad tēvs un dēls spēlē vienā komandā, bet reizēm Kabajeva caur necaurspīdīgu stiklu viņus vēro no īpašas ložas.

Valdajā ģimene pavada lielāko gada laiku, tur arī sagaida Jauno gadu. “Gadu gaitā grafiks maz mainās. Februārī-martā — kalnu slēpošana Sočos, šajā laikā ģimene pārceļas uz Ačipsu. Iespējams, tā ir otrā iemīļotā Putina rezidence, “Dosjē” pastāstīja no Krievijas aizbēgušais FSO virsnieks Gļebs Karakulovs. Jūlijā-augustā — braucieni ar jahtu: agrāk tie varēja būt ilgi braucieni pa jūru, taču pēc kara sākuma maršruts ierobežots ar drošiem ūdeņiem — Somu jūras līci, Melnās jūras piekrasti un ezeriem valsts ziemeļos. (..) Augustā ģimene dzīvo Krimā — valsts vasarnīcā Nr.6 Olivas ciemā, bet rudenī var pārvākties uz Soču “Bočarov ručej” rezidenci.”

Lai pārvietotos, ģimene izmanto jahtas, bruņuvilcienu, helikopterus vai lidmašīnas. Braucienu laikā bērnu dienas režīms mainās maz: viņi joprojām gandrīz visu dienu pavada ar skolotājiem, kuri viņus apmāca un izklaidē.

Papiņa luteklīši

Paradoksāli, bet cilvēks, kurš bez jelkādām emocijām var dot pavēles par citas valsts bombardēšanu un tās iedzīvotāju nogalināšanu, vai arī savas valsts pārvēršanu reihā, pret saviem bērniem privāti izturas silti.

“Domāju, ja Vladimirs Vladimirovičs tieši nodarbotos ar bērnu audzināšanu, viņi, iespējams, būtu ļoti izlutināti, jo viņiem viss bija atļauts. Parasti bērniem visbiežāk piedraud ar tēvu, sak, “Pagaidi, kad atnāks tētis, viņš tevi sodīs.” Tas kaut kādā veidā bērnus disciplinē, notur grožos. Mums tas nebija iespējams principā, jo tētis lutināja meitas. Tētis viņām vienmēr bija prieks bez jelkāda soda,” savulaik stāstīja Ludmila Putina žurnālistam Oļegam Blockim viņa grāmatai “Vladimirs Putins. Ceļš uz varu”.

Dēlus Putins lolo vēl vairāk nekā savulaik meitas, norāda “Dosjē”. “Turklāt tagad ar ģimenes sadzīvi nodarbojas nevis sieva, kā tas bija 1980. gados PSRS un VDR, bet gan lielais apkalpojošā personāla lērums, kurā ietilpst sievas radinieki, prezidenta draugi, specdienestu virsnieki un noalgotais personāls. Neviens no viņiem neuzdrošinās strīdēties ar bērniem, tāpēc viņi aug ar apziņu, ka ir īpaši. Jebkuru viņu kaprīzi izpilda, bet visas rezidences, kurās viņi dzīvo, viņi uztver kā savu privātīpašumu,” vēsta “Dosjē”.

“Šo sajūtu tikai pastiprina visu īpašā attieksme pret viņu tēvu. Viņu skolotāji, apsargi un pārējais personāls baidās no Putina, bet viņš ir vienīgais, kurš var stingri parunāt ar zēniem. Pēc “Dosjē” avota teiktā, arī Kabajeva var būt barga un pat emocionāla, taču viņi nopietni uztver tikai tēva sodus. Iespējams, tēva uzslava viņiem ir galvenais lepnuma avots. Piemēram, Ivans Putins vairākas reizes pārstāstījis saviem mājskolotājiem un apsargiem sev īpaši atmiņā palikušu stāstu. Kā viņam teica radinieki, kad viņš piedzima, Vladimirs Putins bijis tik laimīgs, ka iesaucies: “Urā! Beidzot puika!””.

Gluži kā Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko par savu pēcteci lolo jaunāko dēlu Nikolaju, varbūt arī Kremļa saimnieks plāno valdīt tik ilgi, līdz varēs nodot varu savam dēlam. Precedenti jau ir, bijušajā PSRS teritorijā divās valstīs — Azerbaidžānā un Turkmenistānā — faktiski pastāv mantotā monarhija, kaut gan formāli tās ir republikas.