Narkotiku lietošana, sekss tualetēs un popmūzikas ikonas - kā Groucho Club kļuva par Londonas izvirtīgāko klubu?
foto: Shutterstock
Groucho Club.
Pasaulē
2024. gada 14. augustā, 06:10

Narkotiku lietošana, sekss tualetēs un popmūzikas ikonas - kā Groucho Club kļuva par Londonas izvirtīgāko klubu?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/theSun

Gadu desmitiem Groucho klubs, Londonā, bija slepena vieta, kur bagātie un slavenie nodarbojās ar leģendārām izvirtībām. Šodien tajā valda korporatīva vide un tikai paparaci piefiksētas fotogrāfijas atgādina par reiz klubā valdošo bohēmu.

Narkotiku lietošana, sekss tualetēs un popmūzikas ...

Privātā vieta Londonas centrā bija vieta, no kuras septiņos no rīta varēja redzēt iznākam supermodeli Keitu Mosu. Klubu apmeklēja arī tādas slavenības kā Madonna, Kortnija Lova, Liams Galahers un citi. Gadu gaitā starp pastāvīgajiem apmeklētājiem bija arī dziedātāji Robijs Viljamss, Fredijs Merkūrijs, Lilija Alena un modele Kara Delevinja.

Peru iepirkuma nodaļa un nekādu noteikumu

Galvenajā atpūtas telpā bija aizliegts lietot mobilos tālruņus, lai dalībnieki varētu atpūsties, nepieļaujot, ka viņu kautiņi, ķīviņi vai izpriecas tiek ierakstītas. Savukārt augšā esošajai istabai tika piešķirta īpaša iesauka – Peru iepirkuma nodaļa, jo tajā esot bijis pieejams kokaīns. Noteikumu bija maz, un tie, kas pastāvēja, bieži tika pārkāpti.

Slavenību iemīļotā vieta gan tagad gandrīz mirusi augsto cenu un "mazāk jautrās" attieksmes dēļ. Daudzi kolorīti biedri ir izmesti, un kluba vadītājs Bernijs Kacs ir miris aizdomīgos apstākļos pēc "pensionēšanās" 2017. gadā.

Sabiedrisko attiecību speciālists Marks Borkovskis, kurš ir kluba biedrs kopš Groucho atvēršanas 1985. gadā, uzskata, ka klubs vairs nespēj pieņemt tādu hedonismu, kāds bija vērojams tā deviņdesmito un deviņdesmito gadu uzplaukuma laikā.

"Esmu redzējis neparastus skatus, taču laiki ir mainījušies. Šajos laikos jūs nekādā veidā nevarētu izvairīties no šādas vadošā kluba uzvedības, lai netiktu slēgts," skaidro Borkovskis.

Kluba apmeklētāji – popzvaigznes, komiķi, Bils Klintons un karaliskās ģimenes locekļi

Kad tika atvērts The Groucho Club, tas bija revolucionārs pretstats garlaicīgajiem privātajiem klubiem, kuros apmeklētājiem bija jāvalkā kaklasaites. Klubs tika nosaukts amerikāņu komiķa Groucho Marksa vārdā, kurš reiz jokoja: "Es nevēlos piederēt nevienam klubam, kas mani pieņemtu par biedru."

Aktieris Stīvens Frajs, kurš regulāri apmeklēja šo iestādi, izstrādāja četrus noteikumus - nekādu telefonu, nekādu narkotiku, nekādu striķa vestu un, lūdzu, atstājiet to klusi.

Sievietes bija laipni gaidītas, un viena no dibinātājām bija komiķe Helēna Lederere, bet 2010. gados tur ballējās arī dziedātāja Kortnija Lova.

Klubs bija salīdzinoši lēts, un tajā neprasīja jautājumus par to, cik daudz laika tajā kāds pavada. Deviņdesmitajos gados tas, kas bija sācies kā mediju un literatūras pārstāvju pulcēšanās vieta, kļuva par jauno britu mākslinieku hedonisma sinonīmu.

Konkurējošās rokgrupas "Blur" un "Oasis" bieži tika pamanītas, tiekot izmestas no kluba. Grupas "Blur" basģitārists jokoja, ka viņš "apmēram nedēļu" snaudis zem snūkera galda, un Liams Galahers, kā ziņots, tika izmests ārā par loga izdaudzīšanu.

Komiķis Rolands Rivrons stāstīja, kā dzērāji pēc pēdējiem pasūtījumiem klubā sacentās ar kalnu velosipēdiem. Viņš spēris vēl vienu soli tālāk, mēģinot nobraukt pa kāpnēm, kā rezultātā salauzis roku: "Es ar ievērojamu ātrumu pārlidoju pāri stūrei. Pēc tam viesmīļi teica, ka man tas būtu bijis mazāk sāpīgi, ja bāra krēsli būtu noņemti."

Bono no U2 dziedāja "laimīgus Ziemassvētkus" bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam, un bija zināms, ka to apmeklēja arī karaļnama jaunieši.

Bija arī strīdi par dažiem tās locekļiem, tostarp komiķi Raselu Brendu un aktieri Kevinu Speisiju. Abi vīrieši tika apsūdzēti par nevēlamu uzmākšanos. Pagājušajā gadā Speisijs devās uz Groucho, lai nosvinētu to, ka tika atbrīvots no apsūdzībām seksuālā uzbrukumā, savukārt Brends noliedz pret viņu izvirzītās apsūdzības Channel 4 dokumentālajā filmā.

Atraidīta Madonna un atklāta narkotiku lietošana

Groucho kļuva tik slavens, ka, kā ziņots, varēja atļauties atraidīt Oskara balvas laureātu Alu Pačīno un lūgt popzvaigzni Madonnu pamest restorānu.

Savukārt rakstnieks Tobijs Jangs bija zaudējis dalību klubā pēc tam, kad tualetē tika pieķerts mīlējoties ar princeses Diānas līdzinieci. Pēc Tobija teiktā, viņš gan no kluba tika izslēgts, jo pārkāpa kluba klusēšanas kodeksu par narkotiku lietošanu. 

Tobijs Jangs stāsta: "Es jokoju, ka deviņdesmito gadu vidū klubā bija tik daudz kokaīna, ka, ja kāds terorists caur pastkasti baltā aploksnē ievietotu Sibīrijas mēri, tas 30 sekunžu laikā nonāktu kāda cilvēka degunā."

Tā kā uz dīvainajām rīcībām tika pievērstas acis, bija nepieciešams daudz, lai to aizliegtu, tomēr atklāta narkotiku lietošana ne visiem patika. 2016. gadā 14 biedri uzrakstīja atklātu vēstuli īpašniekiem, apgalvojot, ka viņi ir bijuši liecinieki, kā cilvēki pie izlietnēm vannas istabā šņauc kokaīnu. Ja šie stāsti bija patiesi, tas apdraudēja vietas licenci.

Gadu vēlāk kluba vadītājs Bernijs, kuru iesauca par Soho princi, aizgāja pensijā. Draugi stāstīja, ka Bernijam bija nopietna atkarība no narkotikām un augoši parādi Austrumeiropas bandām. Sešus mēnešus pēc aiziešanas no darba, pēc draugu teiktā, viņš negribīgi nomira 49 gadu vecumā.

Šodien no izvirtībām ne miņas – tagad uz klubu nāk ar laptopiem

Pirms diviem gadiem "Groucho" par 40 miljoniem sterliņu mārciņu nopirka tā ceturtie īpašnieki Īvans un Manuela Virtas, kas, kā tiek apgalvots, cenšas piesaistīt jaunākus klientus. Līdz ar to pieaugušas sūdzības par "Groucho" kā par arvien "korporatīvāku" klubu, kas ir pilnīgs pretstats savulaik bohēmiskajam klubam.

Vecākie biedri ir sūdzējušies par to, ka tūkstošgades un Z paaudzes pārstāvji klubu izmanto kā darba, nevis atpūtas vietu. "Līdz plkst. 18.00 klēpjdatorus vajadzētu aizvērt, un galvenajā dzeršanas zonā nedrīkst lietot mobilos tālruņus," uzskata vecās paaudzes kluba apmeklētāji. 

Sabiedrisko attiecību speciālists Marks Borkovskis gan uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai pārāk daudzi vecie biedri nesūkstītos par jaunajām dienām. "Jaunajai paaudzei ir jāveido savas atmiņas,” uzskata Borkovskis.