Pasaulē
2024. gada 7. augustā, 01:32

Īlons Masks izpelnījies Lielbritānijas vadības dusmas sakarā ar prognozēto pilsoņu karu pēc grautiņiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lielbritānijas valdība otrdien aicinājusi tehnoloģiju magnātu miljardieri Īlonu Masku rīkoties atbildīgi, bažījoties, ka viņa izteikumi platformā "X" var uzkurināt nekārtības, kas izcēlušās valstī.

Īlons Masks izpelnījies Lielbritānijas vadības dus...

Jau ziņots, ka nekārtības Lielbritānijā izcēlās pēc trīs meiteņu noduršanas pagājušajā nedēļā Sautportā, Anglijas ziemeļos. Nedēļas nogalē pūļi uzbruka policijai, dedzināja un izlaupīja veikalus, izsita automašīnu un māju logus un uzbruka vismaz divām viesnīcām, kurās bija izmitināti patvēruma meklētāji.

Komentējot situāciju, Masks izteicās, ka pilsoņu karš Lielbritānijā ir neizbēgams, un vēlāk pauda viedokli, ka Lielbritānijas krimināltiesību sistēma pret musulmaņiem izturas saudzīgāk nekā pret galēji labējiem. Viņš arī salīdzināja Lielbritāniju ar Padomju Savienību, runājot par Lielbritānijas attieksmi pret sociālo mediju lietotājiem.

Lielbritānijas tieslietu ministre Heidija Aleksandra "Times Radio" sacīja, ka, runājot par notiekošo, nav pieņemami to dēvēt par pilsoņu karu. "Mēs redzam, kā policisti tiek smagi ievainoti, kā tiek aizdedzinātas ēkas, tāpēc es patiešām domāju, ka ikvienam, kam ir platforma, vajadzētu atbildīgi izmantot savu varu," uzsvēra ministre.

Pēc Sautportas bērnu slepkavības sociālajos medijos sākotnēji izplatījās nepatiesas baumas, ka uzbrucējs bijis musulmaņu patvēruma meklētājs. Vēlāk aizdomās turamais tika identificēts kā 17 gadus vecais Aksels Rudakubana, kas dzimis Velsā. Britu mediji ziņoja, ka viņa vecāki ir no Ruandas.

Taču tas nav atturējis radikāļus no uzbrukumiem mošejām, un valdība ir piedāvājusi islāma kulta vietām papildu apsardzi.

Kārtības nodrošināšanai piesaistīti lieli policijas papildspēki, kā arī nodrošinātas vēl 500 vietas cietumos.

Premjerministrs Kīrs Stērmers, kurš nekārtības raksturoja kā galēji labējo bandītismu, otrdien pēc ārkārtas sanāksmes ar tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonām un valdības ministriem solīja, ka vainīgie tiks ātri sodīti.

Stērmers neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem par Masku, uzsverot, ka viņš koncentrējas uz sabiedrības drošības garantēšanu.