Vismaz 12 bērni un pusaudži nogalināti raķešu triecienā Golānas augstienēs
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Vismaz 12 nogalināti, tostarp bērni, raķešu triecienā Golānas augstienēs.
Pasaulē

Vismaz 12 bērni un pusaudži nogalināti raķešu triecienā Golānas augstienēs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/ CBS News

Sestdien noticis raķešu uzbrukums futbola laukumam Izraēlas kontrolētajās Golānas augstienēs, kurā nogalināti vismaz 12 bērni un pusaudži un ievainoti vairāki citi cilvēki, ziņoja Izraēla, dažas stundas pēc tam, kad Izraēlas aviācijas uzlidojums dienvidu Libānā nogalināja trīs Hezbollah grupējuma locekļus.

Vismaz 12 bērni un pusaudži nogalināti raķešu trie...

Šis uzbrukums, kas ir nāvējošākais uzbrukums Izraēlas civiliedzīvotājiem kopš 7. oktobra, izraisīja bažas par plašāku konfliktu reģionā. Hezbollah grupējuma galvenais pārstāvis Mohammed Afif teica “Associated Press”, ka grupējums "kategoriski noliedz uzbrukuma veikšanu Majdal Šamsā ( Madschdal Shams).” Tomēr ASV amatpersona sestdienas vakarā "CBS News" paziņoja, ka "nav nekādu šaubu, ka tas bija Hezbollah."

Izraēlas armijas galvenais pārstāvis kontradmirālis Daniels Hagari arī paziņoja žurnālistiem, ka "Hezbollah melo." Vēlāk no uzbrukuma vietas runājot, Hagari sacīja, ka "Hezbollah izšāva Falaq-1 Irānas raķeti, tas ir ekskluzīvi viņu izmantotais ierocis un šovakar tas izraisīja 12 zēnu un meiteņu nāvi." Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu brīdināja, ka Hezbollah "samaksās dārgu cenu par šo uzbrukumu, kas vēl nav samaksāta."

Un svētdienas agrā rītā Izraēlas Aizsardzības spēki ziņoja, ka naktī Izraēlas Gaisa spēki veica gaisa triecienus virknei Hezbollah mērķu gan dziļi Libānas teritorijā, gan dienvidu Libānā, ieskaitot ieroču noliktavas un teroristu infrastruktūru. 

"Sestdien gandrīz iestājās visu-līdzekļu-karš" starp Izraēlu un Hezbollah pēc raķešu uzbrukuma, kas nogalināja bērnus Ziemeļizraēlā, apstiprināja ASV amatpersona “CBS News”. Amatpersonas teica, ka šāds uzbruks ir “murgs” no kura baidījās Baidena administrācijas amatpersonas — masveida slepkavības piespiestu Izraēlu reaģēt “asāk” nekā parasti. Baltais nams centās deeskalēt situāciju.

"Mēs nosodām šo šausminošo uzbrukumu, kas, domājams, nogalinājis vairākus pusaudžus un bērnus, kuri sestdienas vakarā spēlēja futbolu," sacīja Nacionālās drošības padomes pārstāvis. "...Izraēla joprojām saskaras ar nopietniem draudiem savai drošībai, kā pasaule redzēja šodien, un ASV turpinās atbalstīt centienus izbeigt šos šausmīgos uzbrukumus. Mūsu atbalsts Izraēlas drošībai ir dzelžains, mēs nepārtrauksim aizstāvēt Izraēlu pret visām Irānas atbalstītajām teroristu grupām, tostarp Libānas Hezbollah."

Pēdējo nedēļu laikā apšaudes pie Libānas-Izraēlas robežas ir saasinājušās ar Izraēlas aviācijas triecieniem un Hezbollah raķešu un dronu uzbrukumiem, kas skar dziļāk un tālāk no robežas. Kopš oktobra sākuma Izraēlas aviācijas triecieni Libānā ir nogalinājuši vairāk nekā 450 cilvēku, galvenokārt Hezbollah locekļus, bet arī apmēram 90 civiliedzīvotājus un nekombatantus. Izraēlas pusē līdz sestdienai bija nogalināti 21 karavīrs un 13 civiliedzīvotāji.