Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Krievu diversants netiek ielaists lidmašīnā un dzērumā atklāj visiem savus plānus veikt provokācijas olimpiskajās spēlēs
foto: Ekrānšāviņš
Kirils Grjaznovs.
Pasaulē

Krievu diversants netiek ielaists lidmašīnā un dzērumā atklāj visiem savus plānus veikt provokācijas olimpiskajās spēlēs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Alkoholiskie dzērieni izrādījušies nelāgs sabiedrotais kādam Krievijas topošajam diversantam Kirilam Grjaznovam, kurš ceļā uz Parīzi apkārtējiem sācis skandalēt sava ceļojuma nelāgo iemeslu.

Krievu diversants netiek ielaists lidmašīnā un dzē...

Krievu šefpavārs Kirils Grjaznovs ir zināms ne vienam vien Krievijas iedzīvotājam ar savu dalību populāros televīzijas sarunu šovos. Tomēr nu viņš daudziem paliks atmiņā kā, iespējams, viens no visu laiku neveiksmīgākajiem diversantiem, kura nodomi tika atklāti visai savdabīgā veidā.

Kirilam Grjaznovam 7. maijā ar pārsēšanos Stambulā bija jādodas uz Parīzi, tomēr pārmērīgā alkohola patēriņa dēļ viņš Turcijas lidostas gaisa kuģī netika ielaists. Tomēr topošais diversants no saviem plāniem neatteicās - viņš noīrēja spēkratu un ar to no Turcijas devās uz Bulgāriju, kur vēlreiz piedzērās, un, bulgāru viesmīlības aizkustināts, sāka nejaušiem garāmgājējiem stāstīt, ka "dodas uz Parīzi slepenā misijā".

"Viņi vēl ilgi atcerēsies šīs olimpiskās spēles!" - viņš skandelēja apkārtējiem, sīkākas detaļas par saviem plāniem neatklājot. Bet brīdī, kad ļaudis viņu sākuši apšaubīt, Grjaznovs izvilcis no kabatas kādu identifikācijas dokumentu, kas pierāda viņa saistību ar Krievijas specdienestiem. Aculiecinieku klātbūtnē viņš veica zvanu un ziņoja, ka "uzdevuma veikšanai noalgojis kādu moldāvu no Kišiņevas, un viss noritot pēc plāna". Apdullušie bulgāri par dzirdēto ziņoja medijam "The Insider", un sākotnējā pārbaude apliecināja, ka "viņa apgalvojumiem ir pamats".

Grjaznovu arestēja Francijas izlūkdienesti, un pie viņa tika atrasti pierādījumi, kas ļāva viņam izvirzīt apsūdzību spiegošanā.

Kirils periodiski parādījies sarunu šovos

Kirils Grjaznovs dzimis 1984. gadā Permā, viņa tēvs ir vietējās slimnīcas galvenais ārsts, bet viņš pats studējis Permas Valsts pētniecības universitātē, lai kļūtu par juristu. Pēc studijām viņš pārcēlās uz Maskavu, kur 2007. gadā ieguva maģistra grādu. Trīs gadus vēlāk jaunais jurists pēkšņi nolēma kļūt par šefpavāru, un sāka apmeklēt pavāra kursus Parīzē, bet pēc tam uzsāka darbu "Michelin" zvaigznes restorānā Kurševelā.

Krievijā viņš turpina strādāt par pavāru un periodiski parādījās dažādos sarunu vai iepazīšanās šovos. Kamēr kāds iepazīšanās šovs vēstīja, ka "Kirils ir veiksmīgs uzņēmējs un restorāna īpašnieks, kuram dzīvē ir viss, izņemot mīlestību", patiesā aina izrādījās nedaudz drūmāka - viņam aiz muguras bija neglītas šķiršanās, virkne skandālu un tiem sekojošas apsūdzības. Turklāt, vīrietis bija iekūlies parādos, bet alkohola atkarība pamatīgi bija sašķobījusi viņa šefpavāra karjeru.

Saistība ar izlūkdienestiem

2008. gada ceļojuma laikā uz Luksemburgu viņam bija tikšanās ar lordu Robertu Skidelski - britu ekonomistu ar krievu-ebreju saknēm. Skidelskis tolaik saņēma algu no Krievijas kā "RussNeft" uzņēmuma direktors un 2014. gadā publiski pauda savu atbalstu Krimas aneksijai. Savukārt, vienu dienu pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, viņš parakstīja vēstuli, kurā minēts, ka "Krievijai ir leģitīmi iemesli baidīties par savu robežu drošību".

2009. gadā uzņēmuma "Ken-Group" direktora sekretāre Jūlija Pastuškova nosūtīja Grjaznovam Aizsardzības ministrijas Galvenās personāla direkcijas vecākā virsnieka majora Andreja Beļašova reģistrācijas karti. 2010. gadā kāds Grjaznova paziņa no Permas, uzņēmējs Antons Mihailovs, lūdza viņam palīdzību “izlauzties cauri” FSB kantorim un nosūtīja viņam savus datus.

Grjaznovs, iespējams, par saviem sakariem pateicību ir parādā savam brālim Dmitrijam, juristam, kurš ieņem Krievijas savienības valsts - Baltkrievijas parlamentārās asamblejas Galvenās juridiskās un dokumentācijas atbalsta direkcijas vadītāja amatu. Reti kurš saprot, ko šī dīvainā integrācijas apvienība dara, bet tās funkcionāru vidū ir vairāki izlūkdienesti.

Kirila brālim Dmitrijam Grjaznovam ir ciešas attiecības ar kolēģi Andreju Čekanovu, kurš iestādē ieņem galvenās nodaļas vadītāja amatu. Čekanovs reģistrēts Sorges ielas 36. namā - tajā pašā ēkā, kur dzīvoja viens no Skripaļu indētājiem Deniss Sergejevs, kā arī GRU virsnieki Sergejs Skvorcovs un Jeļena Kuļkova, kuri tika arestēti Zviedrijā par spiegošanu.

foto: Ekrānšāviņš
Andrejs Čekanovs.
Andrejs Čekanovs.

Čekanovs nav vienīgā Grjaznova saikne ar izlūkdienestiem. Spriežot pēc aviobiļešu rezervēšanas datubāzes, 2019. gadā viņš lidoja no Permas uz Maskavu ar biļeti, ko viņam iegādājās bijušais FSB Kontroles dienesta galvenais inspektors pulkvedis Vladimirs Bondarčuks.

foto: Ekrānšāviņš
Vladimirs Bondarčuks.
Vladimirs Bondarčuks.

Interesanti, ka Kirils Grjaznovs jau iepriekš īpaši neslēpa to, ka viņš nav tikai pavārs. Piemēram, 2012. gadā viņš rakstīja sava dzīvokļa Francijā īpašniekam, ka "devies uz Maskavu, kur strādā valsts interesēs".