Poļu nirēji Baltijas jūrā uz nogrimuša kuģa atrod iespaidīgu kravu
foto: Facebook/Tomass Stačura
Pasaulē
2024. gada 26. jūlijā, 05:15

Poļu nirēji Baltijas jūrā uz nogrimuša kuģa atrod iespaidīgu kravu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ūdenslīdēji Zviedrijas piekrastē atklājuši 19. gadsimta kuģa vraku, kas "līdz malām piekrauts” ar šampanieti, raksta "The Guardian".

Poļu nirēji Baltijas jūrā uz nogrimuša kuģa atrod ...

Grupa no Polijas pagājušajā nedēļā peldēja Baltijas jūrā 37 kilometrus uz dienvidiem no Ēlandes salas, kad nejauši atrada laivu, kas tiek uzskatīta par tirdzniecības kuģi.

Baltijas iesāļais ūdens, kurā atrodas aptuveni 100 000 kuģu vraku, ir pievilcīgs galamērķis ūdenslīdējiem, jūras arheologiem un arī izlaupītājiem.

Ūdenslīdēji kuģa tilpnē saskaitījuši aptuveni 100 šampanieša, kā arī porcelāna ūdens pudeles,

"Viss vraks ir piekrauts līdz malām ar šampanieša un minerālūdens kastēm," aģentūrai AFP sacīja "Baltictech" niršanas grupas līderis Tomass Stačura.

"Es nirstu jau 40 gadus, un bieži gadās, ka ir viena vai divas pudeles … atklāt vraku ar tik lielu kravu, tas man gadās pirmo reizi," viņš sacīja.

Ūdenslīdēji gadiem ilgi "ziņkārības vadīti" jūras gultnē meklēja nogrimušus kuģus, kad tie uzdūrās vrakam. Viņi stāstīja, ka aizzīmogoto māla ūdens pudeļu atklāšana palīdzējusi noteikt, ka kuģis apgāzies 19. gadsimta otrajā pusē.

"Mums izdevās nofotografēt uz māla pudeles uzspiesto zīmola nosaukumu, kas izrādījās no vācu kompānijas "Selters" un logo šajā laikā bija šāda precīza forma," stāstīja Stačura.

Ūdenslīdēji patāstīja, ka par vraku paziņojuši Zviedrijas reģionālajām varasiestādēm, taču paies laiks, kamēr tās atvedīs šampanieša pudeles uz sauszemes.

"[Kuģis] tur gulēja 170 gadus, tāpēc lai tas tur guļ vēl vienu gadu, un mums būs laiks labāk sagatavoties operācijai," sacīja Stačura.