Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Jaunzēlandē izskalots pasaulē retākais valis, kuru neviens nav redzējis dzīvu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Grūti noticēt, bet pasaulē ir vaļu suga, kuras pārstāvjus visā cilvēces vēsturē redzējuši tikai sešas reizes. Tiesa, nekad dzīvus.

Jaunzēlandē izskalots pasaulē retākais valis, kuru...

Tiesa, salīdzinājumā ar iepriekšējām piecām reizēm tagad Jaunzēlandes piekrastē atrastais snīpjvaļu ģints ārkārtīgi retā pārstāvja Mesoplodon traversii ķermenis ir ļoti labi saglabājies un dos bagātīgu materiālu zinātniekiem.

Par šī pludmalē izskalotā apmēram piecus metrus garā vaļa atrašanu 4. jūlijā ziņoja Dienvidsalas Otago reģiona iedzīvotāji. Ārkārtīgi retais valis izskalots Taiari upes ietekā.

Jaunzēlandes Dabas aizsardzības departamenta amatpersona Geibs Deiviss paziņoja, ka šī vaļu suga ir viena no vismazāk izpētītajām lielo zīdītāju sugām, jo visā pasaulē reģistrēti tikai seši eksemplāri, bet šis ir miris tikai nesen, tādēļ varēs veikt tā sekciju. Pašlaik to uzglabā ledusskapī, kamēr Oklendas universitātē veiks DNS analīzi. Galīgā identifikācija var prasīt vairākas nedēļas.

Tiesa, nāksies ņemt vērā arī iezemiešu viedokli, jo maori vaļus uzskata par svētiem dzīvniekiem, tādēļ departaments paziņoja, ka maoru kopiena piedalīsies vaļa ķermeņa likteņa izlemšanā, vēsta BBC.

Mesoplodon traversii pirmo reizi tika aprakstīja1874. gadā, kad Jaunzēlandes Četema salās atrada apakšžokli un divus zobus. Vēlāk Jaunzēlandē un Čīlē atrada vēl divu eksemplāru skeletus, bet līdz šim ļoti pieticīgo kolekciju papildināja nesenākie atradumi Jaunzēlandes Ziemeļsalā 2010. un 2017. gadā. 2010. gada atradums Bejofplentijas reģionā bija pirmais, kas bija pietiekami saglabājies, lai varētu uzzināt dzīvnieka krāsu, vēsta "ABC News".

Domājams, ka šie vaļi dzīvo lielā dziļumā un galvenokārt apdzīvo Dienvidu okeānu.

Jāpievilst, ka vaļus izmet Jaunzēlandes piekrastē visu  gadu, un šī valsts ir pasaules līdere jūras zīdītāju glābšanā. Kopš 1840. gada Jaunzēlandē reģistrēti vairāk nekā 5000 jūras zīdītāju krastā izmešanās gadījumu.