Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Roberta Metsola atkārtoti ievēlēta par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju
foto: EPA/Scanpix
Roberta Metsola ir vēlreiz ievēlēta par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju.
Pasaulē

Roberta Metsola atkārtoti ievēlēta par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Otrdien EP deputāti ar 562 balsīm pirmajā kārtā atkārtoti ievēlēja Robertu Metsola (EPP, Malta) par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju līdz 2027. gadam.

Roberta Metsola atkārtoti ievēlēta par Eiropas Par...

Roberta Metsola uzvarēja pirmajā balsošanas kārtā, kurā viņa no divām kandidātēm saņēma absolūto vairākumu – 562 balsis no 699, rakstīts Eiropas Parlamenta preses ziņojumā. Balsis tika nodotas aizklātā balsošanā ar papīra biļeteniem. Metsola turpinās vadīt Parlamentu 10. sasaukuma pirmos divarpus gadus.

EP priekšsēdētāja Metsola tiekas ar jauniešiem un NVO pārstāvjiem

Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola šodien, 12. janvārī, pēc tikšānās valsts augstākajām amatpersonām piedalījās EP biroja Rīgā un Latvijas ...

Nedaudz pat Robertu Metsolu

Metsola, kas pārstāv Maltas Nacionālistu partiju, kura darbojas lielākajā Eiropas Parlamenta (EP) frakcijā, šo amatu ieņems nākamos divarpus gadus. Metsola bijusi Eiropas Parlamenta deputāte kopš 2013. gada. Par EP priekšsēdētāju pirmo reizi viņa tika ievēlēta 2022. gada 18. janvārī pēc tam, kad, atrodoties amatā, mira viņas priekštecis Dāvids Sasoli, kurš pārstāvēja sociālistus.

Metsola bija pirmā no Eiropas Savienības (ES) institūciju vadošajām personām, kas 2022.gadā pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma apmeklēja Ukrainu, un viņa atkārtoti aicinājusi bloka dalībvalstis sniegt Kijivai lielāku militāro palīdzību. Jau ceturtdien EP paredzēts balsojums par līdzšinējās Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas kandidatūru uz atkārtotu pilnvaru termiņu.

Fon der Leienai, lai saglabātu EK prezidenta amatu, nepieciešama vismaz 361 no 720 deputātu balsīm.2019.gadā, kad Leiena kandidēja uz pirmo pilnvaru termiņu, viņa balsojumā uzvarēja vien ar deviņu balsu pārsvaru. Lai gan Leienas pārstāvētā EPP ir lielākā frakcija, kurā darbojas 188 deputāti, kam kopā ar koalīcijas partneriem - sociālistiem un liberāļiem - EP ir absolūtais vairākums, vairāki šo frakciju deputāti ir paziņojuši, ka aizklātajā balsojumā neatbalstīs viņas kandidatūru.