Eiropas Komisija: Maska "X" maldina lietotājus un pārkāpj tiešsaistes satura noteikumus
foto: ZUMAPRESS.com
Pērnā gada jūlijā Īlons Masks paziņoja par “Twitter” zīmola maiņu uz “X”.
Pasaulē
2024. gada 12. jūlijā, 13:58

Eiropas Komisija: Maska "X" maldina lietotājus un pārkāpj tiešsaistes satura noteikumus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Eiropas regulatori ir apsūdzējuši miljardiera Īlona Maska platformu "X" par tā plašā digitālo pakalpojumu likuma pārkāpšanu, apsūdzot to lietotāju maldināšanā, kā arī citos pārkāpumos.

Eiropas Komisija: Maska "X" maldina lietotājus un ...

"Šodien mēs pirmo reizi sniedzam provizoriskus secinājumus saskaņā ar Digitālo pakalpojumu likumu," piektdien paziņojumā sacīja Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Savienības (ES) izpildvaras, vecākā amatpersona Margrēte Vestagere.

"Mūsuprāt, "X" neievēro DSA galvenajās pārredzamības jomās, izmantojot tumšus modeļus un tādējādi maldinot lietotājus, nenodrošinot atbilstošu reklāmu repozitoriju un bloķējot pētnieku piekļuvi datiem."

Tas, ka "X" izmanto zilo atzīmi “verificētiem kontiem”, neatbilst nozares praksei, jo ikviens var abonēt un iegūt pārbaudītu statusu. Pēc regulatoru sacītā, ir pierādījumi par "motivētu ļaunprātīgu dalībnieku", kas ļaunprātīgi izmanto verificēto statusu, lai maldinātu lietotājus. 

Ja komisijas viedoklis apstiprināsies, "X" var tikt uzlikts naudas sods līdz 6% apmērā no tā globālā gada apgrozījuma. 

"Tagad "X" ir tiesības uz aizstāvību, taču, ja mūsu viedoklis apstiprināsies, mēs uzliksim naudas sodus un prasīsim būtiskas izmaiņas," ziņojumā sacīja ES rūpniecības vadītājs Tjerijs Bretons.