Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Morālei un ētikai te nav vietas” pārtvertas Kremļa specdienestu sarunas par to, kā karot ar Rietumiem informatīvajā telpā
foto: EPA/Scanpix
Pārtvertā saziņa liecina, ka savos “projektos” SVR sola nodrošināt "darbu bez jebkādu pierādījumu atstāšanas" un pievērš lielu uzmanību konspirācijai. Domājams, šāda iemesla dēļ šim nolūkam galvenais Koļesova sabiedrotais Mihails Kuļomins “WhatsApp” profilā ievietoja nevis savu fotogrāfiju, bet attēlu ar slaveno britu filmu spiegu Džeimsu Bondu.
Pasaulē

“Morālei un ētikai te nav vietas” pārtvertas Kremļa specdienestu sarunas par to, kā karot ar Rietumiem informatīvajā telpā

Juris Vaidakovs

Jauns.lv

Santa Sergejeva

Jauns.lv

Medijs “The Insider” ir piekļuvis uzlauztiem e-pastiem, kuros ir sarakste starp Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (SVR) darbiniekiem, kas atbild par "informācijas karu" ar Rietumiem.

“Morālei un ētikai te nav vietas” pārtvertas Kremļ...

Šajos noplūdušajos dokumentos, kas tika sagatavoti dažādām Kremļa iestādēm, ir ieskicēta Maskavas stratēģija informācijas karalaukā: liela loma ir dezinformācijas izplatīšanai par Rietumu sabiedrībai sāpīgām tēmām, informācijas izplatīšana no radikālām Ukrainas un Eiropas kustībām (organiski vai speciāli radītām), darbs ar auditorijas emocijām (pirmkārt, ar bailēm), nevis mudināšana uz racionalitāti, jaunu interneta platformu izmantošana, tā vietā, lai koncentrētos uz RT un “Sputnik”.

“The Insider” atklājis, ka, papildus globāliem projektiem SVR piedalās arī lokālās kampaņās pret Krievijas emigrantiem, piemēram, mēģinājumos diskreditēt vienu no Alekseja Navaļnija radītā Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) sponsoriem, kas iepriekš pārcēlās uz ASV.

Spiegošana "bez pierādījumiem" un krievu aģentu humora izjūta

Izpētītā SVR grupa darbojas tā saucamā starptautiskā drošības centra "Mirotvorec" aizsegā (nejaukt ar identiski nosauktu kustību Ukrainā, kura uzskaita un atmasko valstij nelojālos), kas izveidots 2020. gada decembrī.

Galveno lomu organizācijā spēlē 45 gadus vecais Mihails Koļesovs, kurš beidzis Krievijas Aizsardzības ministrijas Militāro universitāti kā tulks, pēc tam pievienojies SVR. Koļesovs ar diplomāta aizsegu strādāja Kabulā, Afganistānā, vēlāk neklātienē ieguva jurista izglītību un 2020. gadā kļuva par "informācijas projektu vadītāju" centrā "Mirotvorec".

Viņš apgalvo, ka viņam ir 40 padotie darbinieki, bet oficiāli "Mirotvorec" sastāv no mazāk nekā desmit cilvēkiem. Vienlaikus Koļesovs ir arī Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) virsnieks, kas Krievijā ir izplatīta prakse, jo SVR un FSB jau sen ir cieši saistītas struktūras, skaidro “The Insider”.

Pārtvertā saziņa liecina, ka savos “projektos” SVR sola nodrošināt "darbu bez jebkādu pierādījumu atstāšanas" un pievērš lielu uzmanību konspirācijai. Domājams, šāda iemesla dēļ šim nolūkam galvenais Koļesova sabiedrotais Mihails Kuļomins “WhatsApp” profilā ievietoja nevis savu fotogrāfiju, bet attēlu ar slaveno britu filmu spiegu Džeimsu Bondu.

Tomēr "bez pierādījumiem" pastrādāt īsti neizdevās, jo draugi abiem nav tik labi apmācīti konspirācijā. Viņu adrešu grāmatiņās Koļesova un Kuļomina kontaktinformācija ir blakus SVR un FSB saīsinājumiem. Savos analītiskajos ziņojumos dažādiem departamentiem viņi atzīmēja dokumentus ar logotipu, kurš uzreiz atgādina par SVR, kas arī īsti neatbilst nostājai strādāt uzmanīgi.

“The Insider” rīcībā esošā specdienestu darboņu saziņa liecina, ka laikā pēc 2010. gada Koļesovs un Kuļomins gandrīz pilnībā nodevās komerciālai darbībai, bet pēc 2020. gada pārslēdzās uz “karošanu ar Rietumiem” informatīvajā karalaukā. Tomēr viņi nekad nepameta dienestu, par ko liecina, piemēram, kāda Kuļomina pase ar viltotu identitāti.

Informācijas kara stratēģija

Vēl 2022. gada 26. maijā Federācijas padomē tika rīkota diskusija par tēmu "Informācijas loma lielajā cīņā ar Rietumiem; interneta platformu nākotne jaunajā realitātē". Tā savā veidā bija SVR "Mirotvorec" zvaigžņu stunda, kurā viņi prezentēja savu ziņojumu, ko gatavoja vairākus mēnešus. “The Insider” vērtē, ka dokuments ir rakstīts “nesaprotamā birokrātiskā valodā ar šķietamu vēlmi pretendēt uz zinātniska veikuma titulu un satur grandiozus SVR plānus informācijas kara jomā. "Analītiķi" gan sāk ar zināmu paškritiku:

"Likme uz “vecajiem” plašsaziņas līdzekļiem; pieķeršanās tiem informācijas-propagandas darba veidiem, kas uzrāda gandrīz necik efektivitātes jau ne gadus, bet gadu desmitus; mēģinājums turpināt starptautiskās pārraides RT un “Sputnik”; pat salīdzinoši “svaigā” tendence atbalstīt lojālus “Telegram” kanālus – viss tas atsevišķi un kopumā neattaisno cerības. Radošuma trūkums, liekulība un moralizēšana pasliktina situāciju."

Darbības informācijas kara frontē šie “čekistu pēcteči” piedāvā veikt “izlēmīgi un agresīvi”, bet it kā “proeiropeisko un ukraiņu radikālo spēku vārdā”:

"Lai padziļinātu iekšējās pretrunas starp valdošajām elitēm, stimulētu opozīcijas spēku aktivitāti, eskalētu demonstrācijas un “satracinātu” amorfo vēlētāju daļu pretinieka valstīs un satelītvalstīs, ir lietderīgi organizēt atbilstošu darbu sadarbībā ar Federālo izpildvaras institūciju spēkiem, izmantojot kontrolētu nevalstisko organizāciju (konspirācijas un drošības apsvērumu dēļ), kuru kompetencē ietilpst slepenu ietekmes akciju veikšana uz autoritatīvajiem šo aprindu pārstāvjiem,” gudri spriež Kremļa informatīvā kara vedēji.

Emocionāla manipulācija

SVR piedāvā sadalīt Rietumu auditoriju (jeb drīzāk mērķi) divās daļās — racionālā un emocionālā — un katrai no tām izplatīt pielāgotus stāstus: regulāri divas reizes nedēļā, lai atbilstošās grupas to varētu pārstrādāt un taupītu līdzekļus:

"Piedāvātā informatīvi-psiholoģiskās ietekmes shēma uz mērķauditoriju paredz izmantot racionālos un kognitīvos instrumentus. Katrs no tiem ir paredzēts savai auditorijas daļai,” teikts ziņojumā.

“Racionālie (20–30% auditorijas intelektuāli attīstīta sabiedrības daļa) instrumenti ietekmē prātu, kas apveltīts ar kritisko domāšanu. Kognitīvais (70–80% auditorijas, kas ikdienā nepielieto racionālo un kritisko domāšanu, vienkāršie iedzīvotāji) instrumentu kopums ir paredzēts psiholoģiskai un emocionālai ietekmei.

Tēmas un mērķi

SVR savā vīzijā par to kā informatīvajā telpā karot ar Rietumiem piedāvā lielākoties nepaļauties uz racionāliem argumentiem, bet uz emocijām, pievēršot uzmanību tēmām, kas izmanto Rietumu iekšējās pretrunas un palīdz sašķelt sabiedrību: "Darbs nevis ar cilvēka prātu, bet ar viņa emocijām ir visefektīvākā metode, lai ātri un droši sasniegtu propagandas mērķus. Ņemot to vērā, ieteicams koncentrēt galvenos pūliņus propagandas darbā pret pretinieka valstīm uz t.s. negatīvās dienaskārtības pārraidīšanu."
Informatīvajā karā morāle un ētika jāignorē

“The Insider” vēsta, ka SVR plāno izmantot šo ideju izplatīšanai esošos vai speciāli izveidotus radikāļus, lai radītu iespaidu, ka to visu ģenerē mērķa valstīs esoši indivīdi, kustības, nevis Krievija. Uzsvars tiek likts uz to, ka "morāles un ētikas apsvērumi ir jāignorē". Tā it kā militārajos manevros Kremļa okupantu armija izpaustos ar šo vērtību godināšanu.

Viens no veiksmīgākajiem SVR projektiem bijis “Doppelganger” tīkls, kas izplatīja dezinformāciju “Twitter” (tagad “X”), sasniedzot pusotru miljonu lietotāju dienā. Lai gan šādi rezultāti ir niecīgi salīdzinājumā ar lielākām platformām kā “YouTube” vai “TikTok”, tie var būt nozīmīgi konkrētos vēlēšanu apgabalos.

Korespondencē starp Koļesovu un Kuļominu tika arī atrasta informācija par konkrētu dezinformācijas kampaņu pret kādu emigrantu, kurš bēdzis uz ASV un iepriekš bija atbalstījis Krievijas opozīciju. SVR plānoja diskreditēt šo personu, izplatot viltus informāciju par viņa saistību ar Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu un teroristu uzbrukumiem.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".