foto: REUTERS/SCANPIX
Francijas ielās tūkstošiem cilvēku protestē pret Nacionālās apvienības dominanci vēlēšanās
Francijas ielās tūkstošiem cilvēku protestē pret galēji labējiem.
Pasaulē
2024. gada 1. jūlijs, 07:34

Francijas ielās tūkstošiem cilvēku protestē pret Nacionālās apvienības dominanci vēlēšanās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Francijā svētdien tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai protestētu pret galēji labējiem, kas ieguvuši visvairāk balsu parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā.

Galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) kopā ar sabiedrotajiem svētdien notikušajā pirmajā kārtā saņēmusi 33-34,2% balsu, liecina prognozes, kas balstītas uz nobalsojušo aptaujām un sākotnējiem provizoriskajiem rezultātiem.

Protesta akcijas aicināja rīkot Jaunā tautas fronte - kreiso partiju alianse, kas vēlēšanās ieguvusi otro lielāko balsu skaitu. Atbilstoši prognozēm tā saņēmusi 28,1-29,1% balsu. Mītiņā Parīzes Republikas laukumā piedalījās pazīstamākie kreisā spārna politiķi.

Protesta gājieni un mītiņi notika arī Nantē, Dižonā, Lillē, Marseļā un citās pilsētās. Lionā izcēlās sadursmes starp protestētājiem un policistiem.

Prezidenta Emanuela Makrona pārstāvētā centristu nometne viņa dibinātās partijas "Renesanse" vadībā ierindojusies trešajā vietā ar 20,7 -22% balsu, liecina prognozes, par kurām ziņo Francijas telekanāli.

Galīgais vietu sadalījums parlamenta apakšpalātā Nacionālajā asamblejā kļūs zināms pēc vēlēšanu otrās kārtas, kas notiks 7.jūlijā.