foto: ddp / Vida Press
Terorisma draudu dēļ vairākās ASV militārajās bāzēs Eiropā paaugstināts trauksmes stāvoklis
ASV karogs. Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 30. jūnijs, 21:00

Terorisma draudu dēļ vairākās ASV militārajās bāzēs Eiropā paaugstināts trauksmes stāvoklis

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vairākās ASV militārajās bāzēs Eiropā terorisma draudu dēļ paaugstināts trauksmes stāvoklis. Divas ASV amatpersonas norāda, ka "pastāv bažas, ka pret ASV militārpersonām vai objektiem varētu tikt vērsts teroristu uzbrukums".

Viena no bāzēm, kas paaugstināja trauksmes līmeni ir ASV armijas garnizons Štutgartē, Vācijā, kur atrodas ASV Eiropas komandcentrāle. Saskaņā ar ASV armiju, " šāds trauksmes stāvoklis piemērojams, ja notiek kāds incidents vai tiek saņemtas ziņas no izlūkošanas dienestiem, kas norāda uz iespējamiem terorisma draudiem pret militārajiem objektiem vai militārpersonām."

Kāda ASV amatpersona norāda, ka "šāds draudu līmenis ASV bāzēm Eiropā nav novērots vismaz 10 gadus", un norādīja, ka "tas parasti nozīmē, ka militārie spēki ir saņēmuši ticamu informāciju par kādu potenciālu draudu". 

ASV Eiropas komandcentra pārstāvis Dans Dejs atteicās sniegt komentārus par konrēto situāciju, tomēr norādīja, ka "ASV pastāvīgi novērtē dažādus faktorus, kas ietekmē valsts militārās kopienas drošību ārzemēs. Viņš norādīja, ka ASV bieži veic papildu pasākumus, lai nodrošinātu dienesta locekļu drošību."

Lai gan medijiem netiek atklāts, kas konkrēti ASV militārajās bāzēs izraisīja paaugstinātu trauksmes stāvokli, Eiropas varasiestādes ir brīdinājušas par potenciālu terorisma draudiem kontinentā, īpaši pirms Parīzē gaidāmajām olimpiskajām spēlēm un patlaban notiekošā Eiropas futbola čempionāta. Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere jau pirms čempionāta norādīja,  ka "Vācija gatavojas visiem iespējamiem draudiem: sākot no islāma radikāļu uzbrukumiem līdz vardarbīgiem huligāniem un noziedzniekiem."

Arī Francijas varasiestādes aktīvi turpina uzraudzīt terorisma draudus pirms jūlijā gaidāmajām olimpiskajām spēlēm. "Uzbrukumi var notikt ar vai bez brīdinājuma, mērķējot uz tūristu vietām, lieliem sporta un kultūras pasākumiem, un citām sabiedriskām vietām, kurās pulcējas liels skaits civiliedzīvotāju," norādījušas Francijas varasiestādes.