foto: AFP/Scanpix
Parīzes olimpiskās spēlēs: Sēnas upe vēl aizvien nav paredzēta peldēšanai
Sēnas upe Parīzē, Francijā.
Citi sporta veidi
2024. gada 28. jūnijs, 17:43

Parīzes olimpiskās spēlēs: Sēnas upe vēl aizvien nav paredzēta peldēšanai

Sporta nodaļa

Jauns.lv/The Guardian

Sēnas upe joprojām neiztur ūdens kvalitātes pārbaudes vienu mēnesi pirms Parīzes Olimpiskajām spēlēm, kad tā ir paredzēta kā atklāto ūdens peldēšanas sacensību un triatlona peldēšanas posma norises vieta.

Pēdējie testi, kas tika veikti pagājušajā nedēļā, ko publicēja Parīzes mēra birojs, parādīja, ka zarnu nūjiņas līmenis – fekālo vielu indikators – ir krietni virs sporta federācijas normas.

 “Ūdens kvalitāte joprojām ir slikta nelabvēlīgu hidrometeoroloģisko apstākļu, saules trūkuma, zemas vidējās sezonālās temperatūras un piesārņojuma dēļ,” teikts mēra biroja izplatītajā paziņojumā.

Francijas iestādes pēdējā desmitgadē ir iztērējušas 1,4 miljardus eiro, cenšoties attīrīt upi, uzlabojot Parīzes kanalizācijas sistēmu, kā arī izbūvējot jaunas ūdens attīrīšanas un uzglabāšanas iekārtas. Tomēr lielas vētras joprojām pārslogo galvaspilsētas notekūdeņu tīklu, daļa no kura ir no 19. gadsimta, izraisot neattīrītu notekūdeņu tiešu izplūdi upē.

Pēc mēnešiem ilgiem neparasti lietainiem laikapstākļiem ūdens līmenis Sēnā ir aptuveni četras līdz piecas reizes augstāks nekā parasti vasaras mēnešos, liecina nesen veiktie mērījumi.

Organizatori uzstāj, ka neliels sausais laiks un saules gaisma jūlijā būtu pietiekami, lai padarītu Sēnu piemērotu peldēšanai.