Pasaulē
2024. gada 27. jūnijs, 15:23

VIDEO: Vašingtonā ir tik karsts, ka sākusi kust Abrahama Linkolna vaska skulptūra

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Nedēļas nogalē 1,8 metrus garā Abrahama Linkolna kopija Vašingtonā karstuma ietekmē sāka kust, izraisot tai ievērojamus bojājumus. Statujai, kas kopš februāra uzstādīta pamatskolā Vašingtonas ziemeļrietumos, sākotnēji varēja novērot, kā izkūst tās galva, kam sekoja kāja, kas atdalījās no rumpja, un pēda pārvērtās par nenosakāmu objektu.

Slavenās skulptūras daļas atklāja metāla karkasu, kas satur figūru kopā, un kādā brīdī nokrita arī Linkolna galva.

Mākslas instalācijas darbinieki noņēma galvu un novietoja zīmi ar uzrakstu "Galva uz laiku noņemta remontam. Paldies."

foto: Ekrānuzņēmums
Karstuma ietekmē Vašingtonā cietusi Abrahama Linkolna vaska figūra, kas palikusi bez galvas.

Vašingtona, tāpat kā daudzas citas ASV pilsētas, piedzīvo milzīgu karstumu, kas ietekmē amerikāņus visā valstī.

BBC ziņo, ka pat krēsls zem statujas karstuma dēļ noslīdējis zemē. Vašingtonā, temperatūra sakarsusi līdz 37,7 grādiem. Karstuma vilnis negaidīti paātrināja skulptūras kušanu.

Virdžīnijas štata Aleksandrijas iedzīvotājs Dens Nobils par Abrahama Linkolna vaska skulptūru uzzinājis internetā un tā viņu ieinteresējusi. "Kas gan domāja, ka vaska skulptūras izlikšana ārā vasaras vidū ir laba doma?" retoriski vaicāja Dens.

Viņš ar sapratni uztver to, ka tikusi aizvākta Linkolna vaska skulptūras galva un jādara viss iespējamais, lai mākslas darbs tiktu glābts.

"Tas ir glīts, glīta mākslas instalācija, un es saprotu, ka tā patiesībā ir arī īsta svece," rezumē Dens.

Reprodukcija ar nosaukumu "40 ACRES: Camp Barker" un ko radījusi ASV dzīvojoša māksliniece Sandija Viljamsa IV, ir vaska skulptūra, kas kalpo gan kā Linkolna memoriāla atveidojums, gan kā funkcionāla svece. Skulptūra sver aptuveni 1360 kilogramus, un to pasūtīja bezpeļņas organizācija "CulturalDC".