Iebrucēji okupētajās teritorijās mobilizē ukraiņus, kuri vecāki par 60 gadiem
foto: Shutterstock
Okupētajā Luhanskas apgabala teritorijā vien vairāku mēnešu laikā oficiāli dokumentēti 500 dezertēšanas gadījumi no Krievijas armijas.
Pasaulē
2024. gada 29. maijā, 15:10

Iebrucēji okupētajās teritorijās mobilizē ukraiņus, kuri vecāki par 60 gadiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas okupētajā Zaporižjas apgabala daļā vīrieši vecumā no 60 līdz 65 gadiem ir spiesti slēgt līgumus ar Krievijas Aizsardzības ministriju, atklāj Nacionālais pretošanās centrs.

Iebrucēji okupētajās teritorijās mobilizē ukraiņus...

Vienlaikus iebrucēji sola, ka vīrieši dienēs aizmugures vienībās.

Nacionālais pretošanās centrs skaidro, ka okupanti šādas darbības veic, jo izveidojusies ārkārtīgi neapmierinoša situācija ar kadru papildināšanu Krievijas armijā.

"Tāpēc (ienaidnieki - red.) kolaboranti arī ķeras pie šādiem "galējiem" pasākumiem. Turklāt vietējo iedzīvotāju masveida dezertēšana un nevēlēšanās dienēt ienaidnieka armijā pārkāpj visus Kremļa izvirzītos uzdevumus," teikts paziņojumā.

Nacionālais pretošanās centrs ziņo, ka okupētajā Luhanskas apgabala teritorijā vien vairāku mēnešu laikā oficiāli dokumentēti 500 dezertēšanas gadījumi. Tajā pašā laikā militārās vienības pamešanas gadījumu skaits ir pieaudzis vairākus desmitus reižu.

"Okupanti izdara neprātīgu spiedienu uz to karavīru tuviniekiem, kas izbēguši no ienaidnieka armijas. Tāpēc mēs vēlreiz aicinām par katru cenu izvairīties no mobilizācijas, kur nu vēl līguma parakstīšanas ar Krievijas Aizsardzības ministriju," uzsver Nacionālais pretošanās centrs.

Situācija okupētajās Ukrainas teritorijās

Sakarā ar lielajiem zaudējumiem personāla vidū, okupanti cenšas pārliecināt vietējos iedzīvotājus okupētajās teritorijās uz sadarbību militārās aktivitātēs.

Krievu armijas personāla vidū ir tik daudz upuru, ka iebrucēji okupētajā Luhanskas apgabalā bija spiesti atvērt papildu morgus.

Okupantiem trūkst feldšeru un ārstu gan civilajā, gan militārajā dienestā.

Krievu okupantu zaudējumi Ukrainā

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz 29. maija rītam sasnieguši 505 100 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7700 tankus, 14 891 bruņutransportieri, 13 066 lielgabalus un mīnmetējus, 1087 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 815 zenītartilērijas iekārtas, 357 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 510 bezpilota lidaparātus, 2222 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 796 automobiļus un autocisternas, kā arī 2142 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.