foto: REUTERS/SCANPIX
"Es nāku atriebt brāli!" Parīzē aizturēts vīrietis, kurš draudēja uzspridzināt Irānas konsulātu
Francijas policija pie Irānas konsulāta Parīzē.
Pasaulē
2024. gada 19. aprīlis, 16:16

"Es nāku atriebt brāli!" Parīzē aizturēts vīrietis, kurš draudēja uzspridzināt Irānas konsulātu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Piektdien Irānas konsulātā Parīzē ielauzās kāds vīrietis ar pašnāvnieka vesti mugurā. Vīrietis draudēja sevi uzspridināt, tādēļ notikuma vietā nekavējoties ieradās Francijas policijas īpašo uzdevumu vienība.

Piektdien, 19. aprīlī, ap pusdienlaiku kāds liecinieks ziņoja, ka Irānas konsulātā Parīzē ielauzies kāds vīrietis ar spridzekļa jostu mugurā. Pēc saņemtajiem brīdinājumiem Francijas policijas īpašo uzdevumu vienība nekavējoties norobežoja konsulātam pieguļošo teritoriju un ēku ielenca.

"Vīrietis iegāja konsulātā un novilka mēteli, demonstrējot visiem savu spridzekļa jostu. Viņš apkārtējiem apgalvoja, ka atnesis līdzi arī granātas un ir nācis šeit, lai atriebtu savu brāli," vēsta kāds liecinieks.

Agresīvais vīrietis ieslēdzās telpā kopā ar Irānas vēstnieku un draudēja sevi uzspridzināt. Tomēr ap plkst. 14.00 savus nodomus mainīja un iznāca no ēkas ar paceltām rokām. Viņš nekavējoties tika arestēts un nogādāts policijas iecirknī nopratināšanai. Amatpersonas vēsta, ka pie viņa sprādzienbīstamas vielas netika atrastas.

Jau ziņots, ka 14. aprīli Irāna uz Izraēlu raidīja aptuveni 300 bezpilota lidaparātus un ballistiskās raķetes. Izraēla izsludināja trauksmes stāvokli jau 1. aprīlī, pēc Damaskā notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdzēja Izraēlu un draudēja tai ar atbildes triecienu.

Lielāko daļu raķešu un dronu izdevās pārtvert ārpus Izraēlas robežām, bet dažas raķetes piezemējās arī Izraēlas teritorijā, tai skaitā Izraēlas armijas bāzē valsts dienvidos. Pēc uzbrukuma Irānas varasiestādes paziņoja, ka “tās rēķini ar Izraēlu ir noslēgti un draudēja tai uz raķešu uzbrukumu neatbildēt ar prettriecienu”, tomēr Izraēlas varasiestādes paziņoja, ka “notikušo tā neatstās”.

Ceturtdien, 18. aprīlī, Irānas valsts mediji ziņoja par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucoties uz amatpersonu teikto ziņoja, ka Izraēla pret Irānu veikusi atbildes triecienus.