foto: PantherMedia / Péter Gudella
Nīderlandē atgriezušās gandrīz pilnībā izzudušās Eiropas kokvardes
Eiropas koka varde.
Pasaulē
2024. gada 16. aprīlis, 20:03

Nīderlandē atgriezušās gandrīz pilnībā izzudušās Eiropas kokvardes

Māris Puķītis

Jauns.lv

Nīderlandē pēc vērienīgiem aizsardzības pasākumiem dabā atkal novērojamas Eiropas kokvardes, vēsta rāpuļu, abinieku un zivju pētnieku organizācija "Ravon".

20. gadsimta beigās Nīderlandē bija zuduši aptuveni 80 procenti kokvaržu populācijas, padarot tās par valstī visapdraudētāko abinieku sugu valstī. Pēdējās trīs kokvardes savvaļā tika manītas 2017. gadā Drentē, Nīderlandes ziemeļaustrumos.

Apjaušot problēmas mērogu, Nīderlandes dabas aizsardzības iestādes uzsāka aktīvus kokvaržu glābšanas darbus, un apdraudētos abiniekus savairoja nebrīvē, bet pēc tam izladaZiemeļbrabantā un Limburgā, kā arī tālākos valsts ziemeļu rajonos. Patlaban vardes veiksmīgi iedzīvojušās, un iedzīvotāji minētajos vakaros var saklausīt simtiem varžu korus. Varžu patlaban ir tik daudz, ka "Ravon" meklē brīvprātīgos, kas palīdzētu abiniekus saskaitīt.

Arī Latvijā kokvaržu suga vēl nesenā pagātnē bija apdraudēta. Tā bijusi reti sastopama suga Latvijā vismaz kopš 1777. gada. Kokvardes izzuda līdz ar intensīvo lauksaimniecību un bebru iznīcināšanu 19. gadsimtā, kuri ar savu darbību nodrošināja šo abinieku nārstam un dzīvei piemērotu vidi – seklus un lekna augāja ieskautus dīķus.

1987. gada Rīgas Zooloģiskā dārza Ekoloģijas laboratorija uzsāka kokvaržu atjaunošanu Latvijā, un šī programma bijusi veiksmīga. Pirmos 4110 vardulēnus izlaida Embūtes pagastā. 1995.–1999. gadā vēl gandrīz 2000 kokvaržu uzsāka dzīvi dabā netālu no Ēdoles. Gadsimtu mijā to koris skanēja jau Kalvenē, Vaiņodē un daudzviet citur, visai tālu no izlaišanas vietas. Kokvarde iekļauta Latvijas Sarkanajā grāmatā.