Atklāta pasaules matainākā vabole
Foto: Džeimss Tvīds
Pasaulē
2024. gada 7. aprīlis, 08:34

Atklāta pasaules matainākā vabole

Ārzemju nodaļa

Kas Jauns Avīze

Austrālijā atklāta jauna vaboļu suga, kuru zinātnieki iesaukuši par vaboļpanku – kukaiņa ķermeni klāj baltu matiņu mežs, nedaudz atgādinot panku vai irokēzu frizūru.

Entomologs Džeimss Tvīds BBC stāsta, ka apmēram centimetru garo vaboli atradis jau 2021. gada decembrī, kad devies ar telti tūrisma braucienā uz Kvīnslendas dienvidaustrumiem. Sākumā viņš nodomājis, ka tie ir kāda putna mēsli, bet ieskatoties sapratis, ka šis ir vēl neredzēts kukainis, sabildējis un paņēmis tālākiem pētījumiem.

“Tā ir pilnīgi unikāla radība. Ir ļoti maz kukaiņu ar līdzīgām īpašībām,” teic Tvīds. Viņš ievietojis foto entomologu lapās Facebook, un neviens nav zinājis šādu sugu. Tad pētnieks, kurš raksta doktora disertāciju Kvīnslendas universitātē, atnesa savu atradumu uz Valsts zinātnisko centru, kur uzskaita visus Austrālijas kukaiņus. Kopā ar vaboļu pētniekiem, kas strādājuši ar desmitiem tūkstošu paraugu muzejos Austrālijā un visā pasaulē, secināts, ka šī ir jauna suga.

Foto: Džeimss Tvīds

Tā atzīta par piederīgu koksngraužu dzimtai kā vienīgā pārstāve jaunā ģintī un nosaukta latīniski par Excastra albopilosa – var tulkot kā no telšu nometnes, balts un matains. Pētnieki pieļauj, ka matiņi kalpo, lai maskētos par beigtu kukaini, ko nobeigusi sēnīšu slimība.