foto: EPA/Scanpix
Polijas ārlietu ministrs paziņo, ka NATO dalībvalstis vienojušās izveidot alianses misiju Ukrainā
Harkiva pēc krievu uzbrukuma 2024. gada 4. aprīlī.
Pasaulē
2024. gada 6. aprīlis, 05:36

Polijas ārlietu ministrs paziņo, ka NATO dalībvalstis vienojušās izveidot alianses misiju Ukrainā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

NATO valstu ārlietu ministri vienojušies izveidot alianses misiju Ukrainā, paziņojis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

"Tas nenozīmē, ka mēs grasāmies karot. Bet tagad mēs varēsim vienotāk izmantot alianses iespējas koordinēt, apmācīt un plānot atbalstu Ukrainai," paziņojis ministrs NATO dalībvalstu ārpolitisko resoru vadītāju samita laikā Briselē.

Citi NATO dalībvalstu pārstāvji šo paziņojumu pagaidām nav komentējuši, vēsta "Medzua".

Dienu iepriekš Sikorskis sacīja, ka NATO misijas izveide nebūs "konfrontējoša Maskavai", lai gan Krievijas prezidents cenšas pārliecināt savus pilsoņus par konfliktu ar NATO.

"Viņš atkārto šos melus par aizsardzības karu. Es neiesaku viņam uzbrukt NATO, jo mēs esam 20 reizes bagātāki, Krievija zaudēs šādu karu. Tāpat kā PSRS zaudēja aukstajā karā," paziņoja ministrs.

Sikorska paziņojumu par NATO misijas izveidi komentēja Valsts domes aizsardzības komitejas vadītājs Andrejs Kartapolovs. Viņš izteica pieņēmumu, ka tā ir "tikai nākamo soļu legalizācija, rūpīgi tos vērosim".

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apgalvoja, ka tiešs konflikts starp Krieviju un NATO kļūs neizbēgams, ja militārās alianses parādīsies Ukrainas teritorijā. Tā viņš komentēja Francijas prezidenta Emanuela Makrona teikto, pieļaujot Eiropas valstu karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu. Peskovs norādīja, ka citas NATO dalībvalstis "saglabā pietiekami skaidru vērtējumu par šādas rīcības potenciālajām briesmām", jo tiešs konflikts ar Krieviju nav viņu interesēs.