"Ar to varētu uzspridzināt piecstāvu māju": Krievijā aiztur no Latvijas iebraukušu cilvēku, kura pārvadātajās ikonās atrod sprāgstvielas
Ikonas ar heksogēnu (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2024. gada 4. aprīlis, 17:10

"Ar to varētu uzspridzināt piecstāvu māju": Krievijā aiztur no Latvijas iebraukušu cilvēku, kura pārvadātajās ikonās atrod sprāgstvielas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijā divu mēnešu arests noteikts kādam vīrietim, kuru pieķēra uz Krievijas un Latvijas robežas, mēģinot ievest pareizticīgo ikonas un citus kulta priekšmetus ar paslēptām sprāgstvielām, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Bīstamo kravu ievedušajam Krievijas pilsonim Dmitrijam Gratijam, kuram esot arī neminētas citas valsts pilsonība, jau izvirzītas apsūdzības. Kopā ar viņu apsūdzēts arī vēl viens cilvēks. Šīm personām draud līdz 10 gadu ieslodzījums.

Šīs nedēļas sākumā tika ziņots, ka Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki Pleskavas apgabala Ubiļinkas robežkontroles punktā pārmeklēja automašīnu, ar kuru mēģināts no Latvijas iebraukt Krievijā, tajā vestajās ikonās un citos priekšmetos atrodot paslēptas ārzemēs ražotas sprāgstvielas.

Federālā drošības dienesta preses dienests paziņoja, ka sprāgstvielas cauri Eiropas Savienības valstīm tika vestas no Ukrainas. “Kopumā no kravas, kuru veda maršrutā Ukraina – Rumānija – Ungārija – Slovākija – Polija – Lietuva – Latvija – Krievija, izņemti ikonās nomaskēti un gatavi lietošanai 27 pašdarināti spridzekļi, 70 kg rūpnieciski saražotie paaugstinātas jaudas plastikas spridzekļi, 91 elektrodetonators un [prettanku granātmetēja] RPG-7 daļas,” teikts paziņojumā.

Krievijas Iekšlietu ministrijas ekspertīzes un kriminālistikas centra reģionālās nodaļas vadītājs Dmitrijs Belocerkovskis paziņojis, ka konfiscētā heksogēna daudzums būtu pietiekams piecstāvu mājas uzspridzināšanai. Heksogēns bijis piestiprināts ikonu aizmugurē, bet kulta priekšmetos noslēpti detonatori.

Aizturētais vīrietis esot apgalvojis, ka kravu pieņēmis noliktavā Rumānijā, neko aizdomīgu neesot redzējis. “Šķērsojot Rumāniju, es aizbraucu līdz Rumānijas-Ungārijas robežai, kur iesniedzu visus muitošanas procedūrai nepieciešamos dokumentus. Manu kravu pārbaudīja, nekādas problēmas neatklāja, pēc tam iebraucu Šengenas zonā. Braucu uz Krieviju, šķērsojot Slovākiju, Poliju, Lietuvu, Latviju, kur ceļā nekādu šķēršļu nebija,” viņa teikto citē “gazeta.ru”. “Iebraucot Krievijas robežas teritorijā, es iesniedzu visus muitošanas procedūrai nepieciešamos dokumentus, sākās muitas kontrole. Muitas kontroles laikā ikonās atrada sprāgstvielas un spridzekļus, pēc tam mani aizturēja.”

Kā parasti, Kremlis uzreiz uzvilka veco meldiņu par Ukrainas teroristiem. “Protams, to turpinās izmeklēt. Mums nav, ko piebilst pie tā, ko jau teica specdienesti. Taču tas ir vēl viens trauksmes signāls, kas daiļrunīgi runā par Kijivas režīma piekoptajām metodēm,” stāstīja Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Līdzīgi par neliešiem sātanistiem šausminājās arī Kremļa uzticamais ķēdessuns — Krievu pareizticīgo baznīca. “Plāni izmantot ikonas kā bumbas diemžēl iekļaujas bezdievīgās cīņas loģikā pret kanonisko pareizticību, ko Ukrainā pastrādā tie cilvēki, kuriem nav nekā svēta,” paziņoja Maskavas patriarhāta runasvīrs Vladimirs Legoida.