foto: Ekrānšāviņš
Pēc trīspadsmit gadu ilgas gaidīšanas Bulgārija un Rumānija daļēji pievienosies Šengenas zonai
Bulgārijas un Rumānijas karogs.
Pasaulē
2024. gada 31. marts, 16:39

Pēc trīspadsmit gadu ilgas gaidīšanas Bulgārija un Rumānija daļēji pievienosies Šengenas zonai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

No šī gada 31. marta Bulgārija un Rumānija daļēji pievienosies Šengenas zonai - turpmāk šo valstu iedzīvotāji bez robežpārbaudēm varēs brīvi ceļot uz Šengenas zonas dalībvalstīm izmantojot gaisa un jūras transportu.

Rumānijas un Bulgārijas pievienošanās ir daļēja, jo pēc plašām diskusijām Vīnē, Austrija uzlikusi veto lēmumam par brīvu šo valstu iedzīvotāju pārvietošanos pa sauszemes robežām. Austrija lēmumu pamato ar raizēm par nekontrolētu nelegālo migrantu pieplūdumu ES.

"Tas ir liels panākums abām valstīm," par notikumu vēsta Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Viņa norāda, ka "šis ir vēsturisks brīdis visai Šengenas zonai, jo tas palīdzēs padarīt Eiropu vienotāku un spēcīgāku. Līdz ar šo lēmumu Šengenas zonā tagad būs iekļautas 29 dalībvalstis, no kurām 25 ir Eiropas Savienības dalībvalstis. Tāpat zonā iekļauta ir Šveice, Norvēģija, Islande un Lihtenšteina.

Rumānijas valdība paziņojusi, ka Šengenas noteikumi patlaban attieksies uz četrām valsts ostām un 17 lidostām, tostarp Bukarestes lielāko - Otopeni lidostu. Savukārt, Bulgārijā brīvās pārvietošanās atļauja attieksies uz četrām valsts lidostām -  Sofijas, Plovdivas, Varnas un Burgasas lidostu.