foto: REX FEATURES/REX/ Vida Press
Tiesa nostāda Trampu ultimāta priekšā
ASV bijušais prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 19:31

Tiesa nostāda Trampu ultimāta priekšā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ņujorkas apelācijas tiesa pirmdien nostādīja ASV bijušo prezidentu Donaldu Trampu ultimāta priekšā - viņam vai nu 10 dienu laikā tiesai jāsamaksā 175 miljoni ASV dolāru, vai viņa īpašumi 454 miljonu dolāru amērā tiks apķīlāti.

"Es cienu tiesas lēmumu," pēc sprieduma paziņošanas šķietami godbijīgā manierē medijus uzrunāja Tramps, "tomēr tiesnesis Engorons ir kauna traips mūsu valstij un šādus lēmumus nekad ASV nevajadzētu pieļaut."

Arī bijušā ASV prezidenta advokāti lēmumu nosodīja, norādot , ka minēto summu tik īsā laikā ir "teju neiespējami sarūpēt".

Tramps cīnās, lai atceltu 16. februāra spriedumu, kurā konstatēts, ka viņš meloja par savu bagātību, veidojot savu nekustamā īpašuma impēriju. Tiesnesis 16.februāra spriedumā atzina, ka Tramps gadiem ilgi izmantojis shēmu, kuras mērķis bija maldināt bankas un citus ar finanšu pārskatiem, kas uzpūta bijušā prezidenta bagātību. Tiesnesis nolēma, ka bijušais prezidents uzpūtis savu bagātību finanšu pārskatos, kas tika sniegti bankām, apdrošinātājiem un citiem, lai slēgtu darījumus un dabūtu kredītus.

Tiesnesis pieņēma lēmumu pēc 2,5 mēnešus ilgas tiesas prāvas, kurā republikāņu prezidenta amata kandidāts zem zvēresta apgalvoja, ka viņš esot kļuvis par upuri negodīgai tiesu sistēmai. Stingrais sods bija uzvara Ņujorkas ģenerālprokurorei demokrātei Letīcijai Džeimsai, kura iesūdzēja Trampu tiesā par, viņasprāt, ne tikai nekaitīgu lielīšanos, bet gadiem ilgu krāpniecisku praksi, kad viņš izveidoja starptautisku debesskrāpju, golfa laukumu un citu īpašumu kolekciju, kas viņam atnesa bagātību, slavu un vietu Baltajā namā.