foto: ZUMAPRESS/Scanix
ANO Drošības padome aicina pārtraukt karadarbību Gazas joslā
Bojā gājis bērns Gazas joslā.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 18:52

ANO Drošības padome aicina pārtraukt karadarbību Gazas joslā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Pirmo reizi pēc teju 6 mēnešus ilgušās karadarbības Gazas joslā, ANO Drošības padome aicinājusi Izraēlu un teroristiskā grupējuma "Hamas" locekļus veikt "tūlītēju uguns pārtraukšanu".

Par nepieciešamību pārtraukt karadarbību humānajā krīzē nonākušajā Gazas joslā nobalsoja vairums ANO dalībvalstu. No balsojuma Drošības padomē atturējās vienīgi  Amerikas Savienotās Valstis, kam padomē ir veto tiesības.

Padome pauda "dziļas bažas par katastrofālo humāno situāciju Gazas joslā un pieprasīja nekavējoties un atbrīvot visus ķīlniekus, kas atrodas "Hamās" gūstā. Ar rezolūciju, kas atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir saistoša, tiek palielināts spiediens uz konflikta pusēm - Izraēlu un "Hamās". Tiesa gan, nav skaidrs, kādā mērā rezolūcijai būs ietekme uz Izraēlas valdību vai "Hamās" vadību kara turpmākās gaitas jautājumā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pēc ANO paziņojuma atcēlis plānoto izraēliešu delegācijas braucienu uz ASV. Viņš jau īsi pirms balsojuma ar šādu rīcību draudēja, gadījumā ja ASV balsojumā neizmantotu savas veto tiesības.Iepriekšējie centieni panākt, ka Drošības padome aicina uz pamieru, cieta neveiksmi tieši ASV veto dēļ.

Bija plānots, ka Izraēlas stratēģisko jautājumu ministrs Rons Dermers un nacionālās drošības padomnieks Cahi Hanegbi pirmdien dosies uz ASV, lai tur tiktos ar augsta ranga ASV valdības amatpersonām. ASV bija iecerējušies iepazīstināt izraēliešus ar alternatīvām, kas ir Izraēlas armijas uzbrukumam Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

ASV un citi Izraēlas sabiedrotie aicina Izraēlu neveikt uzbrukumu Rafahai, tomēr Netanjahu līdz šim paudis apņēmību uzbrukumu īstenot, neraugoties uz starptautisko nosodījumu. Otrs sarunu temats būtu bijis Vašingtonas ierosinājums par humānās palīdzības paplašināšanu Gazas joslas iedzīvotājiem.