foto: AP/Scanpix
ANO: Izraēlas blokādi Gazā var vērtēt kā kara noziegumu
Izraēlas karavīri patrulē gar Gazas robežu
Pasaulē
2024. gada 20. marts, 09:00

ANO: Izraēlas blokādi Gazā var vērtēt kā kara noziegumu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Izraēlas ierobežojumus humanitārajai palīdzībai Gazā var traktēt kā kara noziegumu, ziņo ANO cilvēktiesību padomes vadība.

Šis paziņojums sekoja ANO pirmdien izplatītajam ziņojumam, ka vispārējs bads Gazas joslā var kļūt par realitāti jau maijā, ja netiks noslēgts pamiers un atjaunota humānās palīdzības koridoru netraucēta darbība. Karš starp Izraēlu un "Hamās" turpinās jau vairāk nekā piecus mēnešus.

"Izraēlas ierobežojumus humānās palīdzības piekļuvei Gazā apvienojumā ar manieri, kādā tā uzbrūk, var interpretēt kā kara metodi, ko var traktēt kā kara noziegumu,” sacīja ANO augstais cilvēktiesību komisārs Volkers Turks.

Kamēr palīdzības organizācijas kritizē Izraēlas blokādi Gazā, Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vadītā valdība ziņo, ka tā dara visu, lai palīdzētu iedzīvotājiem un ka jebkādās problēmās, kas ir saistītas ar piegāžu apjomu un regularitāti, ir vainojamas humānās palīdzības organizācijas.

Atbildot uz Turka paziņojumu, Izraēlas diplomātiskā misija Ženēvā paziņoja, ka: "Izraēla dara visu, lai piepludinātu Gazu ar palīdzības sūtījumiem gan pa zemi, gan gaisu. ANO ir jādara vairāk.”

“Ņemot vērā, ka Izraēla šobrīd ir kontrolē pār Gazas joslu, tai ir pienākums pārliecināties par iedzīvotāju piekļuvi ēdienam un veselības aprūpei, kā arī palīdzēt organizācijām nogādāt humāno palīdzību," savā paziņojumā norādīja Turks.

ANO pirmdien izplatīja paziņojumu, ka Gazas joslā ir novērots akūts pārtikas trūkums un bada nāvju pieaugums, kas liecina par tuvojošos bada stāvokli.

"Pēdējos mēnešus mēs esam redzējuši, kā cilvēki ar to sadzīvo. Cilvēki ēd sēklas, dzīvnieku barību un zāli," ziņoja ANO runasvīrs Jens Larke. "Viņi jau ir apēduši šīs lietas. Burtiski nekas [ēdams] nav palicis," pauda ANO augstais cilvēktiesību komisārs.

Turks paziņoja, ka šī ir cilvēku izraisīta krīze un aicināja starptaustisko sabiedrību veikt spiedienu uz Izraēlu, lai tā sāktu izplatīt humāno palīdzību Gazā.

"Jāatjauno pieejamība pamata vajadzībām, ieskaitot pieeju pārtikai, ūdenim, elektrībai un degvielai," vēstīja Turks.