foto: ekrānuzņēmums no video
Anglijā atrasts pasaulē senākais mežs
Pasaulē
2024. gada 16. marts, 05:59

Anglijā atrasts pasaulē senākais mežs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pētnieki no Kembridžas un Kārdifas universitātēm klintīs Somersetas piekrastē Anglijas dienvidrietumos atraduši senāko zināmo fosiliju mežu.

Tajā auga divus līdz četrus metrus augsti kalamofitoni koki, kas ārēji atgādina šodienas palmas vai papardes.

Pārakmeņojušā meža atliekas nav slikti saglabājušās - tajā iespējams saskatīt atsevišķus stumbrus, zarus un pat saknes, kas palīdzēs paleontologiem noskaidrot, kā senā veģetācija veidojusi apkārtējo ainavu un stiprinājusi upju krastus pirms simtiem miljonu gadu.

Pēc Londonas Dabas zinātņu muzeja paleontologa Dr. Pola Kenrika vārdiem, visām norādēm, kā šajā mežā auguši koki, ir liela nozīme.

Pētnieki uzskata, ka viņu atrastais akmens mežs ir par aptuveni 4 miljoniem gadu vecāks nekā iepriekš Ņujorkas štatā atrastais senākais mežs.

Mežs, kas atklāts smilšakmens formācijās Somersetas piekrastē, attiecas uz Devonas periodu (pirms 419-358 miljoniem gadu), kura laikā jūras iemītnieki sāka aktīvi apgūt sauszemi.

Zinātnieki saka, ka šajā laikā šī vieta bija sausā stepe, kas bija daļa no šodienas Vācijas un Beļģijas, kur arī tika atrastas pārakmeņojušās šādu koku atliekas.