foto: AFP/Scanpix
Šā gada aprīlī būs vērojams pilns Saules aptumsums. Ar ko tas īpašs?
Pasaulē
2024. gada 7. marts, 06:23

Šā gada aprīlī būs vērojams pilns Saules aptumsums. Ar ko tas īpašs?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šā gada 8. aprīlī būs vērojams pilnīgs Saules aptumsums un šī ir pirmā reize septiņu gadu laikā, kad šāda dabas parādība būs vērojama virs Meksikas un Ziemeļamerikas debesīm.

NASA  Zinātnes misijas asociētā administratore Nikola Foksa sacīja, ka šī gada aptumsums daļēji būs redzams visiem, kuri atrodas ASV apkārtnē, padarot šo aptumsumu par pieejamāko, kuru mūsdienu paaudze piedzīvo šajās valstīs,

Pilnīgi Saules aptumsumi notiek, kad Mēness atrodas starp Zemi un Sauli, pilnībā aizsedzot Sauli.

Kam jāpievērš uzmanība šogad?

Mēness attālums no zemes mainās atkarībā no tā, cik tas riņķo ap mūsu planētu. 2017. gadā Mēness atradās tālāk no Zemes, tāpēc aptumsums bija vērojams šaurākā platībā. 

Šogad, Mēness atradīsies tuvāk mūsu planētai, tāpēc šī gada Saules aptumsumam būs garāks kopējais periods un to būs iespējams redzēt vēl vairāk cilvēkiem.

Garākais Saules aptumsuma ilgums nesenajā vēsturē ir septiņas minūtes un 8 sekundes, tas novērots 1955. gada 20. jūnijā no Filipīnām uz rietumiem un ir iekļauts Ginesa Rekordu grāmatā. 

Liels eksperiments

Saules aptumsums interesē ne tikai iedzīvotājus, bet arī zinātniekus. Šāda parādība piedāvā zinātniekiem iespēju unikālos veidos pētīt Sauli. Aprīlī gaidāmais aptumsums ļaus zinātniekiem ieskatīties vienā no Saules aktīvākajiem periodiem.

Saule regulāri piedzīvo 11 gadu dilšanas aktivitātes, kuras saistītas ar zvaigžņu magnētiskā lauka apvērsumu. 

Iespējams, ka aptumsuma laikā varēs novērot materiālu izvirdumu no Saules virsmas, ko dēvē par koronālās masas izmešanu. 

Aptumsuma laikā uz NASA izpētes lidmašīnas WB – 57 veiks vairākus eksperimentus, cerot uzzināt ko jaunu.