foto: AP/Scanpix
Ukrainis pa pastu tirgo indi pašnāvniekiem
Kanādieti Kenetu Lovu apsūdz 14 pašnāvībās, patiesais skaits varētu būt daudz lielāks.
Pasaulē
2024. gada 2. marts, 15:14

Ukrainis pa pastu tirgo indi pašnāvniekiem

Māris Puķītis

Jauns.lv

Ukrainis Leonīds Zakutenko atradis savu biznesa nišu – noiets bija gana stabils, klienti nekad nesūdzas... Viņš ir noorganizējis pašnāvnieku servisu un piegādā indi.

BBC žurnālisti noskaidrojuši, ka Lielbritānijā no Zakutenko preces miruši vairāk nekā 130 cilvēki. Viņš savus pakalpojumus reklamēja interneta vietnē pašnāvniekiem un sūtījis uz Lielbritāniju piecas paciņas nedēļā.

Zakutenko tirgoto vielu (BBC drošības labad nosaukumu neatklāj) var legāli tirgot Apvienotajā Karalistē, bet tikai uzņēmumiem, kas to izmanto likumā atļautiem mērķiem. Pircējus ir nopietni jāpārbauda, jo ar mazu devu pietiek, lai iestātos nāve.

Pagājušā gadā Londonā nomira 54 gadus vecās dvīņumāsas Linda un Sāra, kurām indi atsūtīja Zakutenko. Nelaiķu ģimenē viņu sauc par ļaundari. Mirušo māsa Helēna Kaita stāsta, ka dvīnes tikai par dažām mārciņām nopirka “nāves komplektu”, kad ieraudzīja tirgotāja reklāmu pašnāvībām veltītā interneta forumā. Helēna apgalvo, ka māsas bija “gudras, rūpīgas un apdomīgas”.

Viņa par apkaunojumu sauc varas iestāžu nespēju slēgt pieeju indei, par kuru atklāti spriež minētajā forumā, klāstot, kā nopirkt un izmantot. Kopš 2019. gada ar šo vielu no dzīves šķīrušies 133 cilvēki Lielbritānijā, lēš profesore Amrita Aluvalija, farmakoloģe no Londonas Karalienes Mērijas universitātes.

Viņa ir izpētījusi pašnāvnieku asins un citu bioloģisko materiālu paraugus, ko atsūtījuši pataloganatomi no visas Lielbritānijas, un 71% no 187 testiem atradusi augstu šīs vielas koncentrāciju.
Pērn maijā Kanādā arestēja bijušo šefpavāru Kenetu Lovu, viņam uzrādītas apsūdzības 14 slepkavībās un pašnāvības atbalstīšanā. Uzskata, ka viņš vairāk nekā 1200 reižu pārdevis indi pircējiem 40 valstīs, un Lielbritānijā vien miruši vismaz 93 cilvēki.

BBC izmeklēšanā secināts, ka Zakutenko pārdevis to pašu vielu vismaz kopš 2020. gada novembra. Viņš piedāvājis arī trīs dažādus medikamentus, parasti pieejamus tikai ar recepti, arī tie minēti pašnāvnieku “rokasgrāmatās”.

BBC izdevās atrast Zakutenko dzīvesvietu, mazu dzīvokli Kijivā, un sagaidīt uz ielas, kad viņš iznāca no pasta, tikko nosūtījis dažas paciņas. Uz jautājumu, kāpēc viņš sūta indi, Zakutenko atbildēja: “Tie ir meli.” Viņš aizsedza ar roku videokameras objektīvu un centās ātri nozust. Žurnālisti ir pārliecināti, ka viena no nosūtītajām paciņām ir tā pati, ko viņi todien pasūtīja, izsekošanas numurs pienāca, tikko Zakutenko iznāca no pasta. Jautāts, ko viņš teiktu mirušo ģimenēm, Zakutenko atbildēja: “Es nesaprotu, par ko jūs runājat.”

Deivida Parfeta dēls Toms nopirka šo vielu no Keneta Lova un 2021. gada oktobrī 22 gadu vecumā šķīrās no dzīves. Parfets aicina slēgt pašnāvnieku forumu un apturēt tādus tirgoņus.
Britu varas iestādēm šī problēma zināma vismaz kopš 2020. gada septembra, kad pēc 23 gadus vecā Džo Nihilla nāves par to ziņoja izmeklētājs (Apvienotajā Karalistē šo amatu sauc “coroner”). Tiesu medicīnas eksperts ziņojumā policijai, galvenajam izmeklētājam un ķimikāliju piegādātājam brīdināja par nāvējošās vielas tirdzniecību. Kopš tā laika izmeklētāji visā Anglijā rakstījuši dažādām valdības iestādēm par vismaz pieciem gadījumiem, aicinot rīkoties.

Pērn decembrī dēlu zaudējušais Parfets nopirka indi no Zakutenko, vēloties saprast, kā darbojas šī shēma un vai likumsargi reaģēs. Dažas dienas pēc pasūtījuma policija viņu formāli pārbaudīja, sūtījumu viņš saņēma pēc dažām nedēļām, policisti vairs neinteresējās. “Es vienkārši nespēju noticēt, ka kas tāds notiek šodien, pēc visa tā, ko mēs esam uzzinājuši par tik daudzām nāvēm,” saka Parfets.

Kanādas Nacionālā aģentūra cīņai pret noziedzību atzīst, ka bijuši gadījumi, kad nu jau apcietinātā Lova klienti miruši pēc tam, kad policija formāli veica sociālo pārbaudi (welfare check).
Parfets un Kaita pieprasa slēgt forumu, kur satiekas potenciālie pašnāvnieki un nāves tirgoņi, Helēna šo vietni raksturo kā “preteklību, kas parazitē uz varas iestāžu nespējas, un atstāj pēc sevis neizsakāmas ciešanas un bēdas”. Lielbritānijas valdība apgalvo, ka pērn pieņemtais likums par drošību internetā ierobežos pieeju šādiem forumiem.