foto: Ekrānuzņēmums no xtv.lv video
"Kas te var maksāt tik dārgi?" Jēkabpilī par 70 000 eiro ierīkota jauna sabiedriskā tualete. Šādai summai ir "savi iemesli"
Jaunā tualete Jēkabpilī par 70 tūkstošiem eiro.
Novadu ziņas
2024. gada 16. maijs, 10:52

"Kas te var maksāt tik dārgi?" Jēkabpilī par 70 000 eiro ierīkota jauna sabiedriskā tualete. Šādai summai ir "savi iemesli"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jēkabpilī izveidota jauna sabiedriskā tualete, kuras izmaksas pārsteigušas iedzīvotājus. Mazmājiņas ierīkošanas kopējais iztērētais finansējums nedaudz pārsniedz 70 tūkstošus eiro. Sabiedrībā izskan pārmetumi par izšķērdību, savukārt pašvaldībā skaidro, ka šādai summai ir savi iemesli.

Nesen Jēkabpils novada pašvaldība, īstenojot Eiropas Savienības atbalstītu projektu, modernizēja Jēkabpils zaļo tirdziņu, uzstādot tur jaunas tirdzniecības nojumes. Šī paša projekta laikā nupat blakus tirdziņam izveidota bezmaksas sabiedriskā tualete, kas paredzēta gan tirgotājiem, gan apmeklētājiem, ziņo Latvijas Radio 2.

Jēkabpilietis Pāvels ir apmierināts ar labierīcībām, bet ir pārsteigts, uzzinot izmaksas, vēsta portāls "Lsm.lv".

"Kas te var maksāt tik dārgi? Es nevaru saprast. 70 tūkstoši! Kas te ir? Pods, izlietne un sienas stāv. Tā jau vajadzētu visam no zelta būt," sacīja vīrietis.

Uzstādītā tualete ir konteinertipa ēka, kurā ir viena kabīne, kā arī tehniskā telpa, kur atrodas tualetes uzturēšanai nepieciešamais inventārs. Pašvaldībā informē, ka objekts veidots, izmantojot modernus materiālus, kas ir izturīgi arī pret vandālismu.

"Aprīkojums nav paredzēts standarta, bet gan īpaši izturīgs lietošanai, piemēram, tur tiek uzstādīts nerūsējoša tērauda tualetes pods, tērauda izlietne, zīdaiņu pārtinamais galdiņš, trauksmes poga cilvēkiem ar īpašām vajadzībām," pastāstīja Jēkabpils novada domes Projektu vadības nodaļas vadītāja Sandra Gogule.

Jauns.lv 2017. gadā vēstīja, ka Jēkabpils dome pilsētā uzcēlusi "zelta" tualeti - mazmājiņa izmaksājusi 85 tūkstošus eiro, radot sašutumu ne tikai polsētas iedzīvotājos, bet arī sociālo tīklu lietotāju tūkstošos. 

Kas veidojis tik milzīgas izmaksas? Kā ziņo "Bez Tabu", pati tualetes ēka izmaksājusi "vien" 29 000 eiro, bet sadārdzinājumu veidojo mazmājiņas padarīšana par estētisku objektu - uz to ved apgaismots bruģis, kā arī apdarē izmantoti dārgi un labi materiāli.

Jaunajā tualetē darbojas trīs nodalījumi: vīriešiem, sievietēm un cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Arī Rīgā tobrīd aktualizētais investīciju plāns rādīja, ka galvaspilsēta par publiskās tualetes būvniecību gatavojas tērēt pat 90 tūkstošus eiro, tomēr budžetā naudas arvien esot par maz, lai Rīga nodrošinātu pietiekamu tualešu skaitu.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko 90 tūkstošu eiro izmaksas par vienu tualeti vēl pirms vairākiem gadiem sauca par adekvātām: "Ja mēs ņemsim koka tualeti, tad būs zem desmit tūkstošiem. Ja mēs ņemsim modernu, kura kalpos ilgu laiku un kuras ražo ārzemēs divās valstīs – čehu vai Ķīnas. Mēs pagājušajā reizē izvēlējāmies čehu tualetes. Jūs redzat, tās ir skaistas un strādā ilgi, neraugoties pat uz vandāļiem."