foto: AFP/Scanpix
Indija prasa Krievijai atdot karam savervētos indiešus
Astoņpadsmit indieši esot iestrēguši dažādās pilsētās okupētajās Ukrainas teritorijās, tostarp Mariupoles drupās./Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 25. februāris, 14:20

Indija prasa Krievijai atdot karam savervētos indiešus

Jauns.lv

Indijas Ārlietu ministrija vērsusies pie Krievijas, pieprasot, lai Aizsardzības ministrija ļauj indiešiem pamest krievu armiju, negaidot līguma beigas, raksta izdevums “The Hindu”.

Pēc Indijas datiem, indieši savervēti Krievijas armijas dienestā kā “palīgpersonāls”. Indijas prese ziņojusi, ka vismaz trīs indieši, ko Krievija nolīgusi kā “izpalīgus drošības nodrošināšanai”, bija spiesti piedalīties karā pret Ukrainu.

Astoņpadsmit indieši iestrēguši dažādās pilsētās okupētajās Ukrainas teritorijās, tostarp Mariupolē un Doņeckā. 

Indiešus esot piemānījuši vervētāji Dubaijā, solot lielas algas un Krievijas pases par dalību “palīgdarbos”. Kad viņi ieradušies Maskavā, apmācīti rīkoties ar ieročiem un nosūtīti uz priekšējām līnijām. Precīzs indiešu algotņu skaits nav zināms, pēc “The Hindu” avotu ziņām, esot vismaz simts. “Mēs aicinām visus Indijas pilsoņus ievērot piesardzību un turēties tālāk no šā konflikta,” teic Ārlietu ministrijas pārstāvis Randhirs Džaisvals.

Pagājušā gada beigās kļuva zināms, ka Krievijas armijā savervēti vairāk nekā 200 Nepālas pilsoņu un vismaz 14 krituši Ukrainā. Pēc citām ziņām, savervēts pat 15 000 nepāliešu. Pie politiķa Kritu Bhandari kopš janvāra beigām vērsušās ap 2000  ģimeņu, lūdzot palīdzēt sazināties ar pazudušajiem tuviniekiem. 

“Tieši nepālieši un citi ārvalstu kaujinieki karo priekšējās līnijās kara darbības zonā. Krievi izvietojas dažu simtu metru tālāk kā atbalsts,” CNN pastāstījis nepāliešu algotnis Sumans Tamangs, kuram izdevies atgriezties dzimtenē. Ir ziņas par algotņiem no Kubas, Somālijas, Sīrijas, Ķīnas, Maskava ir savervējusi brīvprātīgos Serbijā.