Pasaulē
2024. gada 23. februāris, 05:22

Krievijā vaino Ameriku latvāņu izplatībā

Jauns.lv

Arī Krievijā ir problēmas ar latvāņu izplatību, taču atrasti vainīgie – invazīvais augs esot amerikāņu ierocis. Tā paziņojis Valsts domes ekoloģijas un apkārtējās vides aizsardzības komitejas loceklis Timofejs Baženovs.

“Klajumus, kapsētas, visas ilgu laiku pamestās saimniecības klāj latvāņi. Es neizslēdzu, ka tas bija daļa no kaut kā bakterioloģiskā kara, ko pret mums īsteno Savienotās Valstis,” paziņojis grāmatas “Neticami stāsti” autors. Jāprecizē, ka Sosnovska latvānis gan ir augs, nevis baktērija.

Valsts dome 21. februārī pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas uzdod visiem zemes īpašniekiem, ieskaitot mazdārzniekus, cīnīties pret latvāņiem un citiem invazīviem augiem.

Par nekā nedarīšanu fiziskām personām draudēs naudas sods vismaz 3000 rubļu (30 eiro) apmērām, juridiskām personām – 200 000 rubļu (2000 eiro). Ja trīs gadu laikā situācija neuzlabosies, zemes gabalu varēs konfiscēt.

Krievijā latvāņi izplatīti mitrākajos reģionos – Ļeņingradas, Pleskavas, Novgorodas, Tveras apgabalos, bet ar klimata pārmaiņām var plesties arī tālāk.

Latvijā latvāņus ieviesa ne jau amerikāņu militāristi, bet gan jau 1948. gadā no toreizējās PSRS Kaukāza republikām ar domu, ka tas būs perspektīvs lopbarības augs.