Kailo vīriešu festivāls Japānā

“Somin-sai” festivāls ir viens no trim lielākajiem “Kailo vīriešu” jeb Hadaka Matsuri festivāliem, kas notika valstī. Tie ir bagātīgas ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 19:47

Japānā beidz pastāvēt 1000 gadus sena tradīcija - kailo vīriešu festivāls

Jauns.lv

Nedēļas nogalē Kokusekiji templī, centrālajā Japānā pēdējo reizi noticis ikgadējais festivāls “Somin-sai” jeb “Kailo vīriešu festivāls”. Šis festivāls var lepoties ar tūkstots gadu senu vēsturi, taču nu kļuvis par upuri Japānas demogrāfijai – sabiedrība noveco un aizvien mazāk vīriešu ir gatavi piedalīties “Kailo vīriešu festivālā”, vēsta “Reuters”.

“Somin-sai”  festivāls bija viens no trim lielākajiem “Kailo vīriešu” jeb Hadaka Matsuri festivāliem, kas notika valstī. Tie ir bagātīgas ražas, labklājības, labas veselības un auglības svētki. Tie notiek katru gadu Mēness Jaunā gada septītajā dienā Kokusekiji templī, Ivates ziemeļaustrumu prefektūrā. Viens no galvenajiem notikumiem ir sacensības, kurās uzvarētājs  Šinto svētnīcas glābēja" titulu. Dalībnieki cenšas piesaistīt laimi un veiksmi, piedaloties kopīgā rituālā. “Hadaka Matsuri” Japānas kultūrā ir saistīts ar seniem ticējumiem un rituāliem - viens no galvenajiem mērķiem ir piesaistīt laimi, auglību  un veiksmi Jaunajam gadam.

Festivāls norit ziemas laikā, un vīriešu pūļi, valkājot tikai baltus gurnu apsegus, cīnās cits ar citu, cenšoties iegūt festivāla talismanu.

Tiešsaistes ierakstā festivāla organizatori atzina, ka nav spējuši Japānā atrast pietiekami daudz jaunu festivāla dalībnieku, jo nespēj atrast pietiekoši daudz jaunu vietējo vīriešu, bet vecāka gada gājuma vīriešiem ir fiziski grūti izpildīt festivāla prasības. Par to ar skumjām ir norādījis Kokusekiji tempļa galvenais priesteris Daigo Fujinami.

Tiesa, iespējams, festivāla organizatoru paziņojums par festivāla noslēgumu ir reklāmas triks nākamā gada pasākumam, jo maz ticams, ka vairāk 120 miljonu cilvēku apdzīvotajā Japānā būtu neiespējami atrast pāris tūkstošu azartisku un cīnīties gribošu jauniešu.

Japānas iedzīvotāju skaits ir nepārtraukti samazinājies kopš ekonomiskā uzplaukuma pagājušā gadsimta 80. gados, un dzimstības koeficients ir 1,3 — tas ir daudz zemāks par 2,1 procentu, kas nepieciešams, lai saglabātu demogrāfisko stabilitāti.

Arī nāves gadījumu skaits Japānā jau vairāk nekā desmit gadus ir pārsniedzis dzimstību, radot pieaugošu problēmu pasaules ceturtās lielākās ekonomikas līderiem. Tagad japāņi saskaras ar pieaugošo vecāka gadagājuma iedzīvotāju skaitu un darbaspēka samazināšanos, un viņiem ir izaicinājums finansēt pensijas un veselības aprūpi.