foto: Scanpix.ee
Gazas iedzīvotāji tālruņu uzlādēšanai izmanto saules paneļus
FILED - 20 January 2024, Palestinian Territories, Rafah: A Palestinian man charges phones at a charging station fed by a solar panel in a refugee camp in Rafah. Due to the worsening financial situation of the individuals and the the lack of electricity in the refugee camps in Rafah, some young Palestinian men who have solar panels are using them to run small businesses by which they allow people to fully charge their phones for around 2 Israeli shekels fee (approximately 55 US Cents). Photo: Mohammed Talatene/dpa
Pasaulē
2024. gada 14. februāris, 17:50

Gazas iedzīvotāji tālruņu uzlādēšanai izmanto saules paneļus

Euronews/Jauns.lv

Noguruši no regulāriem strāvas padeves pārtraukumiem, bloķētās Gazas iedzīvotāji meklē jaunus risinājumus, lai sazinātos ar draugiem un ģimeni, ierīču uzlādei izmantojot saules baterijas.

Pirms kara sākuma Gazas joslai lielāko daļu elektroenerģijas piegādāja Izraēla. Patlaban elektroenrģijas piegāde no tās ir pārtraukta, tādejādi izraisot plašu elektroenerģijas padeves trūkumu, norāda eksperti.

Patlaban Gazas iedzīvotāji, kuriem ir pieejami saules paneļi, par salīdzinoši nelielu samaksu citiem iedzīvotājiem piedāvā iespēju uzlādēt mobilos tālruņus un lādējamās baterijas.

Lai gan šie saules enerģijas uzlādes stendi daudziem ir kā glābiņš, laikapstākļi un lielais pieprasījums pēc tiem veido garas iedzīvotāju rindas. Telefonu uzlāde notiek, ņemot vērā laikapstākļus, - ja laiks ir saulains, ierīci uzlādēt ir iespējams, ja lietains un mākoņains, uz uzlādi jāgaida.

"Elektrība ir pilnībā pazudusi, tāpēc dzīve būtībā ir apstājusies. Tika atslēgti sakari un ūdens, visa dzīve. Mums ir nepieciešams uzlādēt tālruņus, lai elementāri sazinātos ar cilvēkiem," stāsta kāds Deir al Balas iedzīvotājs.

"Kopš pirmās kara dienas ir pagājušas 125 dienas un  elektrību vispār neesam redzējuši. Iepriekš tā bija pieejama apmēram astoņas stundas dienā, taču tagad nav vispār," apgalvo vietējais iedzīvotājs Ali Ghbeins.

Īpaši aktuāls sazināšanās jautājums ir tiem palestīniešiem, kuri ir aizbēguši no kādas konkrētas Gazas teritorijas daļas, atstājot tur savus radiniekus un draugus.

Saskaņā ar pētījumu, kas 2022. gadā publicēts žurnālā "Energy, Sustainability and Society", Gazā aptuveni 20% mājsaimniecību izmanto saules saules enerģiju.

ASV Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra (CSIS) ziņojumā teikts, ka Gazas joslā ir aptuveni 12 400 jumta saules sistēmu.

Karam Gazā ir bijušas postošas sekas, kurās bojā gājuši vairāk nekā 28 000 palestīniešu, galvenokārt sievietes un bērni, ziņo vietējās veselības aizsardzības amatpersonas. Karš sākās 7. oktobrī ar Hamās un citu kaujinieku uzbrukumu Izraēlai, kura laikā viņi nogalināja gandrīz 1200 cilvēkus un sagrāba aptuveni 250 ķīlniekus.