Krusas postījumi Latvijā

Svētdien negaiss atnesa spēcīgu krusu Tukuma novadā, Jēkabpils pusē un Jelgavā.

Sabiedrība
2024. gada 20. maijā, 06:53

FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai gan pavasaris Latvijā rit pilnā sparā un termometra stabiņš pakāpies līdz pat +20 grādiem, daudzus Latvijas iedzīvotājus svētdien, 19. maijā, negaidīti pārsteidza spēcīgi krusas graudi.

FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaid...

“Dārzā zaudējam pašu audzētus, aptuveni 50 gabalus, gurķa stādu un dažus tomāta stādus. Bija ļoti traki. No vienas puses esmu priecīga,ka dārzu sāku sēt vēlāk,bet nu viss ir nopļauts - ceriņi, pojenes kuras bija pumpuros, hortenzijas,rozes... pilnīgi raudāt gribās,” sociālajā tīklā "Facebook" norāda Vānes iedzīvotāja Gunita.

Līdzjūtīgus vārdus viņai velta Astrīda, norādot, ka “tas ir šausmīgi, ka visa raža ir pagalam”, bet Ija vēsta, ka “vērojot bildes viņai birst asaras”. Tāpat sieviete novēl gan saimniece, gan viņas dārziņam saņemties un pārvarēt grūto mirkli.

“Mums 2020.gada 8.jūnijā milzu krusa nokapāja visu dārzu un pat šīfera jumtā palika balti iesitumi. Toreiz krusas graudi bija līdz 8 cm lieli. Ko tādu piedzīvoju pirmo reiz. Bet arī mazāka izmēra krusas graudi var nodarīt dārzam ievērojamu skādi. Agrāk tāda krusa nebija, ja bija, tad sīki, mazi graudiņi. Ne tādi akmeņi, kā pēdējos gados novērots,” atmiņās dalās Inga.

Savukārt, Anna vēsta, ka "Kabiles pusē stundas laikā temperatūra nokrītās no 20 uz 12 grādiem un aiz Kabiles īsi pirms pieciem viņu sagaidīja krusa ķiršu lielumā".

"Sita ar tādu spēku, ka bija bail, ka izsitīs stiklus. Rezultāts - mirko izsitumi priekšējā stiklā, būs jāremontē, jumts mašīnai kļuva vēl nelīdzenāks, ar pasažieriem izrunāts protokols ko darīt, ja tomēr līdzigā situācijā sāk sprāgt logi," piedzīvoto izklāsta sieviete.

Svētdien negaiss atnesa spēcīgu krusu ne vien Tukuma, bet arī Jēkabpils pusē, Jelgavā un citviet Kurzemē. Bet sinoptiķi norāda, ka arī šo darba nedēļu iesāksim ar mākoņiem, kas daudzviet atnesīs nokrišņus. Vietām līs stipri, dažviet lietu pavadīs arī pērkona negaiss. Neskatoties uz  nokrišņiem, laiks saglabāsies silts – lielākajā daļā valsts dienās gaiss iesils līdz +21…+26°, bet naktīs nebūs vēsāk par +7°.